De Franse evenknie van de Autoriteit Consument en Markt, de DGCCRF, heeft ‘waterkip’ aangetroffen, meldt Foodnavigator: diepvrieskippen waaraan meer water is toegevoegd dan de Europese regels toestaan. De Franse autoriteit verzamelde bij 37 verwerkers en distributeurs 44 diepgevroren hele kippen of kipdelen en liet die analyseren. In 23% van de monsters bleek de hoeveelheid water de toegestane norm te overschrijden. Bij hele kippen is de norm maximaal 7%, bij kipdelen maximaal 6%. De betrapte bedrijven hebben een waarschuwing gekregen. Water toevoegen om meer gewicht te verkrijgen is al een ouder verschijnsel. In het vorige decennium kreeg Nederland om dezelfde praktijken op zijn kop van de Britse Warenautoriteit.
FoodNavigator - Eau là là! Almost one quarter of poultry is over legal limits for added water, says French survey
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Franse autoriteiten zijn waarschijnlijk net zo naïef als hun buitenlandse confrères. Volgens de EU regelgeving mag er 5% water toegevoegd worden zonder dit te declareren. 7% teveel water stelt vrij weinig voor en is juridisch nauwelijks te bewijzen tenzij men de productie geobserveerd heeft en de toevoeging op heterdaad waargenomen heeft. Alleen vochtmeting is niet voldoende. Eiwitgehalte speelt een grote rol. Extra, niet detecteerbaar eiwit kan in de vorm van hydrolisaten toegevoegd worden. Kipkarkassen koelen met water in plaats van luchtkoeling levert snel 10% extra water op. De marinade truc #2 is ook al een populair verschijnsel. Voedselfraude met water ofwel watermanagement, kan alleen effectief bestreden worden door de wetgeving (1169/2011) zodanig aan te passen dat water niet als een technologische hulpmiddel gedefinieerd kan worden en dat iedere gram water gedeclareerd moet worden, los van het feit hoe dit aan het vlees toegevoegd is. Lang leve "Chateau de la pompe"
Let op, dit gaat alleen om "water aan de buitenkant" . "(Neutrale) marinades" kunnen nog veel meer water bevatten, maar kunnen / moeten als ingredienten gedeclareerd worden!
Gelukkig heeft de EU daar al onderzoek naar gedaan. Vraag is alleen wanneer het aangepast gaat worden naar deze nieuwe normen:Onderzoek EU