De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag. Daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Maar er is ook CO2 in een geheel schone gasvorm waar een tekort aan dreigt te ontstaan.

De Britse regering besloot in september de 2 van kunstmestfabrikant CF Fertilisers in het noordelijke Billingham in de benen te houden. De fabrieken zijn van een Amerikaanse eigenaar die de productie vanwege gastekorten en hoge prijzen besloot stil te leggen. CF Fertilisers is goed voor 60% van de Britse CO2 die gemaakt wordt voor toepassing in andere sectoren. Naar nu blijkt is het kettingeffect nogal groot.

Zogeheten 'food grade' koolzuur wordt niet alleen in de levensmiddelenindustrie gebruikt maar ook in de zorg (onderzoek en operaties), nucleaire industrie (koeling met droogijs) en kippen- en varkensslachterijen (voor bedwelming). De Billingham-fabriek levert 750 ton CO2 per dag. 20% van de Britse koolzuurgas behoefte komt uit Scandinavië en Nederland, met name als opgewaardeerd restproduct uit de kunstmestindustrie maar ook van de olieverwerkende industrie.

De Britse overheid, het Amerikaanse moederbedrijf en gasleveranciers zitten op dit moment om de tafel om een oplossing te vinden omdat de steunregeling 31 januari afloopt. Lukt dat niet, dan is er een prioriteitenlijst opgesteld voor wie het beschikbare gas gaat krijgen. Ziekenhuizen, kernenergiecentrales en slachters gaan voor.

Dat betekent dat bierbrouwerijen (prik, tap), frisdrankproducenten (prik) en bakkers (rijzen) achter het net. Zij zullen hun CO2 duurder moeten inkopen. Naar verluidt is de prijs van schoon koolzuurgas inmiddels met 400% gestegen. Voedseltekorten en prijsstijgingen die de consument in zijn portemonnee bovenop de oplopende inflatie gaat voelen, zijn het gevolg.

Met argusogen kijkt de voedingssector naar de onderhandelingen. "Het is van cruciaal belang dat we er samen voor zorgen dat de bevoorrading kan worden voortgezet en dat we de productie van CO2 van levensmiddelenkwaliteit op lange termijn weerbaar maken," zegt een woordvoerder van de Food and Drink Federation dan ook.
Dit artikel afdrukken