Dat berekent een recente studie op basis van een analyse van de omstandigheden in 151 landen. Het onderzoek verscheen in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Eerder onderzoek toonde aan dat stijgende CO2-gehaltes producten als rijst en maïs minder voedzaam maken. Het nieuwe onderzoek is volgens co-auteur Matthew Smith een nieuwe indicatie van de manier waarop hogere CO2-niveaus wereldwijd de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden.

Landen in Noord-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten worden naar verwachting het meest getroffen door deficiënties. De VS, Frankrijk en Australië zullen er het minst van merken, schrijft The Guardian.

Hoewel stijgende CO2-niveaus de plantengroei stimuleren, dreigt het huidige tempo van klimaatverandering juist te resulteren in een daling van de gewasopbrengsten. Daarom moet er volgens deskundigen snel actie ondernomen worden.

Recent berekenden Canadese onderzoekers dat als de stijging van de welvaart in de wereld leidt tot een gematigde Amerikaans voedselconsumptie, de wereld nu al een landbouwareaal ter grootte van Canada te kort komt om de voedselbehoefte te dekken. De Canadese onderzoekers bepleitten daarom een nieuwe notie van 'gezonde voeding' die tevens rekening gaat houden met ecologische haalbaarheid.
Dit artikel afdrukken