In de Ondertussen van woensdag 20 november vallen mij deze berichten op:

- Maar liefst 60% van de Nederlandse volwassenen drinkt meer dan de Gezondheidsraad adviseert (niets of maximaal 1 glas per dag). Alcoholconsumptie vinden we normaal: een wijntje bij het eten, een biertje bij de borrel. Daar moeten we vanaf pleit Hoogleraar Keel-, Neus-, en Oorheelkunde Jeroen Jansen in de Volkskrant. Van alcohol kun je borst-, mond-, keel- en slokdarmkanker krijgen. Maak van alcohol het nieuwe roken, stelt hij voor. De fysieke en sociale verslaving moet ons tegen gemaakt worden. De Morgen besteedt aandacht aan alcohol achter het stuur. Politierechter Johan Van Laethem pleit voor meer controles. Ook doordeweeks. Dan wordt inmiddels drie keer zo vaak positief geblazen als tien jaar geleden.

- Volgens een studie van Tulane University Obesity Research Center in New Orleans in de VS neemt zowel de hoeveelheid mensen met obesitas als de aantallen mensen die proberen af te vallen toe. Minder eten en meer bewegen, lijken dus niet bijster effectief. Onderzoeker Dr. Lu Qi ontdekte dat de hoeveelheid mensen die vinden dat ze een normaal gewicht hebben, ook is toegenomen. Perceptie en realiteit lijken nogal uit elkaar te zijn gegroeid tussen 1999 en 2016.

- De wijnen uit het Twentse Ambt Delden krijgen de Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Daarmee worden de producten beschermd tegen namaak en officieel verbonden met de streek. Streekverbinding geeft uniek onderscheid aan de ondernemer en zijn producten. Iets dat voor een boer positief kan bijdragen in diens uitdagende bestaan met stikstof, dalende opbrengsten en een gebrek aan opvolgers. Tijdens de Dutch Design Week 2019 presenteerde Agri meets Design meer ideeën voor onderscheid.

Albert Heijn maakt zijn vegan aanbod duidelijk kenbaar met groene schapkaartjes.
Veganisten gruwelen van vegan op een vleesgrill. De Amerikaanse vegan Philip Williams gruwelt zo erg en voelt zich zo misleid dat hij Burger King aanklaagt omdat ze er vlees en vegan door elkaar bakken (BBC).
Tachtig procent van de Nederlanders staat positief tegenover vliegen (Telegraaf). Zo'n campagne tegen vliegschaamte is aan hen dus niet besteed. En: zou er dan toch leven zijn op Mars?

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken