In verlegenheid
Die 36-kilo eis brengt melkveehouders in verlegenheid. Kalveren zijn doorgaans bij hun geboorte reeds zwaarder. Tweelingen en te vroeg geboren kalfjes zitten echter vaak op een lichter gewicht dat niet meer in te halen valt. Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van boerenkoepel LTO zegt over dergelijke dieren: "Wij kunnen die dieren niet altijd simpelweg een paar weken langer houden, tot ze op gewicht zijn. Mesterijen hanteren strikte regels voor de leeftijd waarop kalveren worden aangevoerd: maximaal 35 dagen."
'Spuitje' en hamer
Te lichte dieren zijn onmogelijk rendabel te krijgen. Mogelijk kan een deel goedkoop verkocht worden aan hobbyboeren. Voor melkveehouders zijn ze financieel buiten bereik, zegt Romijn. "Melkveehouders willen zelf ook gezonde dieren. Wij doen ons best voor elk kalf. Maar als ze zien dat een pasgeboren kalf te licht is, zullen sommigen misschien toch kiezen voor een spuitje." Een te mager kalf gaat in de handel voor ongeveer twintig euro. Een dag verzorging kost de boer tussen de 5 en 10 euro.
Volgens Henny Swinkels van kalvermester- en slachter Van Drie zijn er nog geen objectieve wetenschappelijke criteria om te bepalen wanneer een kalf gezond is. Daarom is een gewicht van 36 kilo vooralsnog de grenswaarde om te bepalen of een dier gezond is. Het dier dat onder die grens blijft steken, zal in vele gevallen worden gedood en weggegooid. Het zou gaan om ca. 5-10% van de kalveren die worden geboren.
Het streven naar antibioticareductie lijkt daarmee de verwerking van kalveren weer achteruit te laten boeren. Deels lijkt het afmesten van kalveren voor nuttig gebruik in de vorm van vlees, weer de weg te gaan die we kennen van geitenbokjes. Omdat de jonge dieren het economisch niet waard zijn te worden opgefokt en slechts geld kosten, kiezen boeren soms voor een goedkope manier van doden door middel van een hamerslag. Zelfs een spuitje achten ze te duur.
Fotocredits: Kalf, mercyforanimals
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Portemonnee is het grootste probleem. Nu geef ik het meeste geld uit aan eten, 500-700 in de maand voor 2 personen is veel, maar het is allemal regulier. Wij eten erg veel groente en fruit, als ik die hoeveelheden bio zou kopen kunnen we de huur niet meer betalen. Dus vandaar dat ik wel altijd eerst kijk wat iets kost en ik ben zeker weten echt niet de enige
@astrid je zou zo gelijk kunnen hebben, Nederlanders gaan vaak voor het goedkoopste.
Misschien is het niet dat er weinig vraag is Jordi, ik denk dat het eerder grotendeels de prijs is. Dat is iig bij mij het geval, ik wil wel, maar kan het niet betalen. Ik ga bijv geen 2,50 minimaal voor een bloemkool betalen als ik er ook 1 voor 1,50 kan krijgen die 2x zo groot is zodat ik de volgende dag nog lekker iets voor de lunch heb. Als nu eerst al die prijzen wat meer gelijk getrokken zouden worden, dat bijv een kilo bio kipfilet niet 4 tot 6 keer zo duur is als een kilo plofkip, dan zou er meer vraag naar bio komen en dus ook meer verkocht worden.
De reden dat veel boeren niet omschakelen is dat er simpelweg weinig vraag biologisch eten, wakker dier en thieme zijn te stom om dat te begrijpen of willen dat niet begrijpen.
"De consument regeert, ik sprak een biologische kippenboer met uitloop en keurmerk die dat alleen deed omdat de voorlichter had uitgerekend dat dat meer opbracht, de klant wil het, O.K., dan doen we dat toch. wat een rare wereld wordt het toch, alles bij elkaar!"
Rare wereld, Dirk #22?
Als Philips of Samsung niet doen wat de klant wil, kunnen ze toch óók gewoon inpakken? Proberen Apple en consorten ook niet wat netter te produceren? Al was het alleen maar omdat het ze simpelweg imago en omzet kost om Aziaten als slaven te laten werken?
Houdt die omgeturnde kippenboer dan liever uit een soort hobby 20 kippen de vierkante meter tegen lagere opbrengst? Wat is dat toch voor merkwaardige stijfkoppigheid?
Hoeveel honderdste cent zou het nu bijvoorbeeld helemaal per liter melk en/of per kilo kalfsvlees kosten om dit "afspuitprobleem" nu eens op een nette en verstandige manier op te lossen? Of heeft de sector weer liever eerst WD en Thieme op zijn nek?