Het is nog niet duidelijk waardoor mensen te dik worden. Komt dat omdat ze te vaak eten of omdat ze te veel eten per maaltijd? Ook bij kinderen is dit een factor waar nog weinig onderzoek naar is gedaan.

Meer, niet vaker
Britse onderzoekers hebben via een eetdagboek en gegevens over het gewicht van kinderen geprobeerd vast te stellen welke factor de grootste rol speelt bij kinderen die met hun eerste hapjes beginnen.

Van 2.564 kinderen van 4 tot 18 maanden verzamelden de onderzoekers eetgegevens die ouders bijhielden in eetdagboekjes. Kinderen die te zwaar waren voor hun leeftijd, bleken meer calorieën per maaltijd binnen te krijgen dan kinderen met een gezond gewicht; 141 calorieën ten opzichte van 130 calorieën. Dit kwam vooral omdat ze grotere porties aten (160 gram versus 146 gram). Ze bleken niet meer eetmomenten te hebben.

'2 dagen extra per maand'
De onderzoekers berekenden dat voor iedere extra 24 calorieën het risico op overgewicht of obesitas toenam met 9%. Hoewel een verschil van 11 calorieën per maaltijd klein lijkt, benadrukken de onderzoekers dat met gemiddeld 5 maaltijden op een dag dit verschil snel op kan lopen naar 56 calorieën per dag of 393 calorieën per week. “In een maand eten de kinderen dan de energie van 2 dagen extra,” aldus de onderzoekers.

In haar recent verschenen promotie-onderzoek stelde de Nederlandse Saskia van den Berg dat dergelijke kleine verschillen de energiebalans de verkeerde kant op kunnen laten doorslaan en tot overgewicht kunnen leiden.
Dit artikel afdrukken