Bijna iedereen heeft wel eens trek in suiker of eet net iets meer dan nodig is. Mensen met een dwangmatige eetstoornis kunnen er alleen niet meer mee stoppen. Momenteel is zulk gedrag alleen met psychische behandelingen tegen te gaan.

Als het aan hersenwetenschappers ligt, komt daar snel verandering in. The Scientist meldt dat in twee recente onderzoeken neuronen ontdekt zijn die bij muizen het dwangmatige eetgedrag reguleren.

Overeten
Wetenschappers van de universiteit van North Carolina, Chapel Hill, hebben neuronen gevonden die overeten stimuleren. Ze zitten in het laterale (buitenste) deel van de hypothalamus. In dat gedeelte van de hersenen zitten ook andere zenuwcellen die een rol spelen bij eten of het beloningsysteem.

De onderzoekers slaagden erin om de neuronen te beïnvloeden en daarmee muizen zowel meer als minder laten eten. Het uitschakelen van de neuronen zorgde ervoor dat de muizen minder behoefte hadden aan calorierijk eten.

Suikertrek
Bij het tweede onderzoek vonden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) neuronen die verantwoordelijk zijn voor de specifieke trek in suiker. Ook die blijken gelegen in de buurt van het beloningssysteem in de hersenen.

Ze ontdekten dat de neuronen de muizen dwangmatig op zoek lieten gaan naar suiker, los van het feit of er suikerrijk eten voorhanden was. Het remmen van de neuronen zorgde ervoor dat het zoekgedrag naar suiker stopte. Het normale eetgedrag was niet aangetast. Het activeren van neuronen die een specifieke neurostransmitter (GABA) aanmaken liet de muizen aan alles knagen, zelfs als er niets te eten was.

De twee onderzoeken kunnen belangrijk zijn om behandelingen tegen dwangmatig overeetgedrag te ontwikkelen. Edward Nieh, co-auteur van het MIT onderzoek, zegt: “We kunnen nu het dwangmatige gedrag aanpassen zonder het normale eetgedrag te beïnvloeden. Dit is belangrijk voor de behandeling ervan. We willen alleen het ongezonde gedeelte van het gedrag stoppen.” Wetenschappers verwachten zelfs dat de ontdekking van de aan/uit knopjes voor eetverslavingen ook kunnen helpen om drugs- of gokverslavingen te verhelpen. Het is een kwestie van de juiste knopjes vinden, zeggen ze met zoveel woorden.

Fotocredits: MIT
Dit artikel afdrukken