In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Jan Buining, Founder TastyBasics over hun repen noten en zaden.
“TastyBasics repen noten en zaden bestaan uit zonnebloempitten, pompoenpitten, dadels, haver, hazelnoten, amandelen en kokos. Deze repen bevatten 70% minder koolhydraten dan vergelijkbare producten en zijn vezel- en eiwitrijk. Al onze producten, inclusief onze repen, bevatten geen bewerkte grondstoffen, waardoor de voedingswaarde van TastyBasics-producten optimaal is."
“TastyBasics staat voor een smaakvolle en gezonde basis van voedingsmiddelen zoals brood, crackers, muesli, pasta en repen. Dit zijn producten die iedereen alle dagen eet. Hierdoor is het gemakkelijk om elk ontbijt, elke lunch en elk diner voedzaam te eten.”
Vonk in het ontwikkelproces
“Jaren geleden luidden wetenschappers de noodklok. Wat we nu eten is toch niet normaal. Gezondheidsproblemen zijn de voorspelbare consequentie van de voeding die we de laatste decennia als ‘normaal’ zijn gaan zien. We eten te veel suikers, te veel bewerkte voeding. Het moet maximaal lekker, goedkoop en gemakkelijk zijn.”
“Wij willen laten zien dat dit anders kan. TastyBasics is ontstaan uit Food Basics, die al bijna 30 jaar grondstoffen ontwikkelt voor levensmiddelen, maar ook voor diervoeder. In de diervoederindustrie wordt zeer nauwkeurig bepaald welke voedingstoffen in welke verhouding in het voer moet voor een gezond lichaam. TastyBasics gebruikt dezelfde kennis en kunde om gezonde voeding voor mensen te maken. We kijken in de eerste plaats naar wat ons lichaam nodig heeft voor een maximaal aantal gezonde jaren.”
We kijken in de eerste plaats naar wat ons lichaam nodig heeft voor een maximaal aantal gezonde jarenMet prijs kan retail meerwaarde van gezonde producten beter in het vizier van de consument krijgen
“Gezonde voeding is nu vaak duurder dan producten met veel goedkope bewerkte grondstoffen als suiker, zetmeel en bloem uit graan. Voedzame voeding vraagt echte, hele grondstoffen als peulvruchten, noten, zaden, groente en fruit. Die ingrediënten zijn allemaal duurder.”
“Toch hoeven de ‘samengestelde producten’ – producten bestaande uit deze echte, hele grondstoffen – in de supermarkt nauwelijks duurder te zijn als retailers hier met een lagere marge werken. Marges berekenen in een vaste hoeveelheid centen in plaats van in percentages van de inkoopprijs maakt de consumentenprijs lager en stimuleert het consumentengebruik van gezonde(re) alternatieven. Er wordt dan meer verkocht en de kosten voor productie kunnen omlaag. Daardoor verwacht ik een lagere, betaalbare prijs voor gezonde producten, waardoor de gezonde keuze naast gemakkelijk ook betaalbaar wordt.”

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vast heel goed spul, hoor. Maar die "oplossing" van het prijsprobleem door het op de stoep van de kleinhandel te leggen mist realiteitszin. Als dat een leidend principe moet worden, heeft dat één voornaam gevolg: lagere rentabiliteit op het werkkapitaal. Je maakt minder winst op iedere Euro die wordt besteed aan inkopen. Dit werkt door op dividenten die worden betaald op kapitaal dat is geinvesteerd door aandeelhouders, en maakt het bedrijf minder kredietwaardig en minder aantrekkelijk voor investeerders. Grote gevolgen voor de bedrijfsvoering.
Een belangrijker element voor het succes van gezondere maar duurdere voeding is de bereidheid van de consument om meer te betalen. En dan echt "across the board", meer uitgeven aan voedsel wat je gezond houdt, en minder aan onnodige prullaria en electronica.
Als altijd nieuwsgierig naar de totstandkoming van een bedrag dat wij argeloze consumenten moeten betalen voor een product.
Tasty Basicbaas hierboven verzuimt te zeggen hoeveel marge een kruidenier rekent bij verkoop van zijn repen. Op zijn webshop biedt hij ze aan voor 23,84 euro per kilo.
Nu wordt het toch wat te verwarrend: Jan Buining, interviewer van Foodlog interviewt Jan Buining prijswinnaar met TastyBasics.
Jan Peter van Doorn , Jan interviewt zichzelf niet. Ik heb in deze serie de auteurs vragen meegegeven. Maar nu het verwarring blijkt op te roepen, heb ik de vragen in kopjes omgezet om het misverstand te voorkomen.
Bianca, als jij de vragen hebt meegegeven, ben jij de interviewer. En dan zie ik niet in waarom het een 'ingezonden mededeling' moet zijn. Tenzij er voor betaald is, dan is het inderdaad een advertentie die eruit ziet als redactie.
Maar nu heeft het nog steeds een rare vorm. Als je de haakjes weghaalt is het gewoon een stukje dat Jan geschreven heeft. Op jullie verzoek, over zijn product. Kan nog steeds redactie zijn.
Brengt mij bij de nominaties. Als deze op ordentelijke wijze tot stand zijn gekomen - er is niet voor betaald - waarom zouden de beschrijvingen daarvan (door de eigenaar of door de redactie) dan 'ingezonden' moeten zijn. Dat doet weer lijken op een commerciële aangelegenheid .