De onderzoekers brachten nieuw ‘glutenasen’-DNA van de bacterie Flavobacterium meningosepticum en van gerst aan in tarwe zodat de tarweplant de enzymen zelf ging maken. Het nieuwe DNA bleek na meerdere generaties in de gemodificeerde tarweplanten aanwezig.
De enzymen werken pas in de darmen. Als de gluten al in de tarwe zelf zouden worden afgebroken, maakt dat de tarwe ongeschikt om mee te bakken; het gluteneiwit zorgt voor een elastisch 'netwerk' waarmee een deeg bij het fermentatieproces de vrijkomende koolstofdioxide kan vasthouden en dus rijst.
Eiwitten (met de ingebouwde glutenasen) van de nieuwe tarweplant werden in een laboratoriumsimulatie van het spijsverteringskanaal getest op de aanwezigheid van gluten. De hoeveelheid gluten bleek tot twee derde af te nemen.
Het onderzoek opent perspectieven voor tarwevarianten met ‘glutenvernietigers’ die nog meer gluten slopen. Als deze in de toekomst hun weg vinden naar producten, kunnen mensen met glutensensitiviteit op termijn weer gerust boodschappen doen zonder telkens etiketten te moeten controleren op eventuele sporen van gluten.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Joep Goossens, geheel met jou eens. De techniek maakt een oplossing voor de problemen die de techniek veroorzaakt heeft.
Er is veel onduidelijkheid over de herkomst van de niet-coeliakie gerelateerde glutenallergie. Is het de bespoten tarwe? Is het het korte rijsproces van het brood? Zit het em in de vrijwel standaard toevoegingen van meel- en broodverbetermiddelen in brood, inclusief de extra gluten om een hoog brood te verkrijgen? Zijn de mensen wellicht allergisch voor onvoldoende voorverteerd zetmeel in brood? Zie het superartikel van onderzoeksjournaliste Joanna Blythman in The Guardian augustus 2018; zowel het origineel als mijn provisorische vertaling. (het linken moet ik nog leren) https://wiebaktmee.nl/cms/index.php/vaktermen/335-joanna-blythman-the-guardian-7-augustus-2018-the-surprising-gutweenching-truth-about-gluten
We kunnen niet genoeg benadrukken dat er verschil is tussen coeliakiepatiënten enerzijds en andere glutenmijders anderzijds. Voor coeliakiepatiënten zal die nieuwe tarwe niet helpen: een spoortje gluten in de darmen is bij hen al voldoende om de darmvlokken letterlijk plat te leggen. De glutenmijders, aan de andere kant, kunnen er iets aan hebben, tenminste als ze inderdaad glutensensitief zijn. Maar een fors deel van de glutenmijders bestaat uit hobbyistische aanstellers. En die maken het de echte coeliakiepatiënten heel moeilijk. Want door de anti-glutenhype is men in heel wat restaurantkeukens tegenwoordig wat minder voorzichtig dan vroeger. "Zonder gluten" is immers maar een hype, denkt men dan. Terwijl je voor coeliakielijders juist wel de uiterste precisie moet betrachten.
Het lijkt me dat je dan nog steeds moet kijken naar de ingrediënten, want je moet toch op het etiket lezen welke soort tarwe er dan is gebruikt? Nu liggen (bij Jumbo in ieder geval) glutenvrije varianten van producten, die normaal gesproken gluten bevatten, in een duidelijk herkenbaar schap.
Eerst tarwe verpesten door er extra gluten in te veredelen, de luteïne er uit te halen en het gehalte aan mineralen te verlagen. Alsof dat nog niet genoeg is voegt de broodfabrikant vaak nog extra gluten aan het brood toe zodat je het als een spons in je fietstas kan proppen zonder dat het verkruimelt.
Vervolgens wordt er weer aan gesleuteld om de overdaad aan harde gluten makkelijker af te kunnen breken in het lichaam. Ook dat zal wel weer ten koste gaan van andere nutriënten. Er zijn genoeg tarwesoorten met veel minder en zachtere gluten die grotendeels links blijven liggen vanwege de lagere opbrengst/m2.
Het doet zijn werk pas in de darmen.....is er al een minstens 20 jarig onderzoek gedaan wat dat doet met het lichaam? Leuk dat het in de darmen zij nwerk doet, maar wat voor werk, misschien wel schadelijk, doet het dan nog meer in de darmen.