In de Ondertussen van maandag 9 december vallen mij deze berichten op:

- sommige verpakkingen blijven lastig te recyclen, zoals bijvoorbeeld tandpastatubes. Geschat wordt dat zulke verpakkingen tot wel 500 jaar blijven rondslingeren. Dat moet anders kunnen, vonden Canadese ondernemers. Zij creëerden tandpasta tabletten. Even kauwen en dan poetsen zoals je gewend bent. Je koopt ze gewoon in een composteerbare papieren zak.

- de klimaattop COP25 in Madrid is nu een week bezig (The Guardian). In de tweede week van klimaatonderhandelingen schuiven ministers aan (NOS). Namens Nederland zijn ministers Wiebes, Van Nieuwenhuizen en Kaag aanwezig. Zij kwamen met het vliegtuig of met de auto; de trein was geen optie vanwege stakend spoorwegpersoneel in Frankrijk. Deze week moeten knopen worden doorgehakt rondom wereldwijde emissiehandel: mag een land dat al een beetje meer CO2-uitstoot heeft weten te reduceren, die ruimte verkopen aan een land dat achterloopt bij zijn reductieverplichtingen? Omdat de totale wereldwijde emissies alleen maar doorgroeien, gaan stemmen op om die handel zoveel mogelijk te beperken.

- we schreven het vorige week nog: rijpe avocado vinden is godvergeten moeilijk. Ze zijn of te hard of al verrot. In Amerika bedachten ze het beschermende jasje Apeel. Daardoor blijft de exotische vrucht tot 2x langer houdbaar. Nature's Pride uit Maasdijk, de grootste avocado-exporteur vanuit Europa was al fan, alleen de EU moest het nog goedkeuren. Dat gebeurde afgelopen juni. Vanaf deze week worden de Maasdijkse avocado’s met jasje voor het eerst in de Europese supermarkten verkocht (The Guardian).

Staatssecretaris Blokhuis verbiedt oneigenlijk recreatief gebruik van lachgas door het onder de Opiumwet te plaatsen (Rijksoverheid). Gebruik in slagroomspuiten in bijvoorbeeld de horeca is nog wel toegestaan. De verpakkingsvrije bezorgservice Pieter Pot, voorheen PuurBezorgd ontvangt ruim een ton aan subsidie van de gemeente Rotterdam (Distrifood). Binnen een jaar kun je T-shirts kopen van tomatenreststromen (Nieuwe Oogst). Het uitvoerende consortium verwacht de shirts voor Prinsjesdag 2020 te presenteren.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken