Taiwan wordt de laatste tijd opgeschrikt door het ene voedselschandaal na het andere. Spijsolie, spek en zelfs ijs blijken vervuild. De autoriteiten hebben daarom besloten fors in te grijpen. De Food and Drug Administration (FDA) krijgt een budgetverhoging van 8% om - in het buitenland - voedselveiligheidsinspecties te kunnen uitvoeren. De FDA zal de gelden inzetten om ongeveer 75 extra inspecteurs aan te nemen en lokale onderzoeksbureaus te versterken.

Internationale certificering
De maatregelen volgen op een voedselveiligheidsschandaal waarbij vervuilde olie en dierlijke vetten uit Vietnam en Hong Kong werden aangetroffen. De nieuwe inspectiecapaciteit moet juist bij overzeese leveranciers ingezet worden. Alle Taiwanese voedingsmiddelenproducenten moeten vanaf nu een lijst overleggen met de leveranciers bij wie ze willen inkopen. Die bedrijven moeten door hun respectievelijke nationale overheden gecertificeerd worden. Daarna zal de FDA onderzoeken of de te leveren producten daadwerkelijk veilig zijn. Volgens de China Post zijn 9 landen al met deze voorwaarden akkoord gegaan en onderhandelt de overheid met de 3 overige die dierlijke vetten en oliën naar Taiwan exporteren.

Als een lokale producent zaken will doen met een niet-gecertificeerde leverancier, dan kan de FDA dat niet tegenhouden. Wel kan de FDA producten, als ze eenmaal Taiwan binnen zijn gekomen, vernietigen of terugsturen als er niet aan de (strenge) voorwaarden voldaan is.

Fotocredits: weegeebored
Dit artikel afdrukken