Door alle discussie over tagatose hier, is Google onverbiddelijk. Wie zoekt op tagatose, struikelt meteen over die draad. Lullig voor bedrijf Damhert dat deze suikervervanger onder de merknaam Tagatesse op de markt zet.
Maar ook Damhert gaat te ver. Dat vond Mark Lemmens, die hier ook al eens het bewust bewustloos gemaakte vitaminewater van Sourcy aan de kaak stelde. In Nederlandse winkels hangt de claim dat tagatose de gezonde suiker is. Mark besloot een klacht te deponeren bij de Reclame Code Commissie. 14 oktober zou het voorkomen. Maar er gebeurde iets onverwachts. Damhert schreef de op 6 oktober een briefje waarin het zijn claim terugtrekt:
Tagatesse is dus niet langer gezond, maar alleen een suikervervanger. Net als aspartaam. Of Stevia. Het is maar dat u het weet. Tis niks meer dan light.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tagatesse mag de claim gezond niet meer voeren vanwege een nieuwe Europese regelgeving waarin gezondheidsclaims aan banden gelegd worden. Pas op, deze regelgeving geldt ook voor websites! Het EFSA bepaalt wat gezond is en niet. Als er op een website bijvoorbeeld gesteld wordt dat vitamine C in een voedingsmiddel , verkoudheid of griep kan tegengaan, is dit een verboden gezondheidsclaim. Een groot aantal websites is hiervoor al uit de lucht gehaald. Meer informatie hierover onder andere op gezondheid.be. Over tagatesse: tagatesse wordt gemaakt door een bacterie te voeden, de uitscheiding van deze bacterie maakt tagatesse. Klinkt dit vies? Dan zijn bier, wijn en kaas ook vies want ook deze komen tot stand door bacterie omzettingen.
thanks. had de info al gevonden.
wat de Sukrin/erythirol betreft; de smaak is goed. heel goed zelfs en heeft geen nadelige effecten zoals gasvorming. de zoetkracht echter valt tegen. gevoelsmatig is het niet eens half zo zoet als suiker, waardoor je al snel 2x zoveel wilt gebruiken. dit in combinatie met een prijs van €9,95 per 500 gram maakt het een erg on-economische happening.
maar..
wanneer je de erythirol mixt met een klein hoeveelheid stevia poeder, dan heb je een prettige en natuurlijke suikervervanger.
zoetkracht van stevia, smaak van erythirol.
sommige mensen durven zelfs de indruk te wekken dat het gezond zou zijn.
het moet niet gekker worden.
www.stevianederland.nl/SteviaEnGezondheid.aspx
overwerk voor de RCC..
@Bart, ik zou naar de link in de reactie van Wouter kijken. Dat geeft veel meer info dan de link van Sukrin.
Liesbeth, het gaat om een suiker alcohol: erythritol. Sukrin is de handelsnaam voor het ingredient.
@Bart, het volgende suikerproduct met een medische claim. Weer werk aan de winkel voor RCC. De site geeft verder helaas ook weinig objectieve informatie.