Tagatose is een wonderlijk stofje met een al even wonderlijke foodloghistorie. Het stofje begon hier als goed nieuws, maar de verhandelaar van de rechten op het stofje werd al snel ontmaskerd als iemand die het niet al te nauw nam met identiteiten en gezondheidsclaims.
Door alle discussie over tagatose hier, is Google onverbiddelijk. Wie zoekt op tagatose, struikelt meteen over die draad. Lullig voor bedrijf Damhert dat deze suikervervanger onder de merknaam Tagatesse op de markt zet.

Maar ook Damhert gaat te ver. Dat vond Mark Lemmens, die hier ook al eens het bewust bewustloos gemaakte vitaminewater van Sourcy aan de kaak stelde. In Nederlandse winkels hangt de claim dat tagatose de gezonde suiker is. Mark besloot een klacht te deponeren bij de Reclame Code Commissie. 14 oktober zou het voorkomen. Maar er gebeurde iets onverwachts. Damhert schreef de op 6 oktober een briefje waarin het zijn claim terugtrekt:"Na consultatie van onze legale dienst hebben wij beslist de claim 'Tagatesse, de nieuwe gezonde suiker' in de toekomst weg te laten."

Tagatesse is dus niet langer gezond, maar alleen een suikervervanger. Net als aspartaam. Of Stevia. Het is maar dat u het weet. Tis niks meer dan light.
Dit artikel afdrukken