WUR-promovendus Kim van Noort zette met haar onderzoek naar de parasitaire worm Schistosoma een stap in de behandeling van type-2 diabetes. Dat schrijft Resource. Door eiwitten van deze parasiet te reconstrueren kunnen mogelijk medicijnen worden ontwikkeld tegen verschillende infectieziektes.

De parasitaire worm Schistosoma komt voor in de tropen en kan koorts, hoesten, spierpijn, misselijkheid en diarree veroorzaken. De infectueuze stofjes die het diertje uitscheidt omzeilen het immuunsysteem. Deze eigenschap kan gebruikt worden om ontstekingsziektes te behandelen. Van Noort besloot om de eiwitten van deze worm na te maken met behulp van een tabaksplant.

Tabaksplanten maken eiwitten met suikerstructuren en zijn vergelijkbaar met die van de worm. Door de plant te modificeren, creëerde Van Noort eiwitmoleculen die een positief effect lijken te hebben op het tegengaan van de effecten van type-2 diabetes op het functioneren van ons lichaam. Op dit moment wordt de werking van het eiwit getest. Als deze test positief uitpakt, is er wellicht iets mee te doen om medicijnen tegen de meest voorkomende vorm van suikerziekte ontwikkelen. Ook is denkbaar dat er vaccins mee te ontwikkelen zijn.

Van Noort: “Waar het om gaat is dat de eiwitten een effect veroorzaken in ons immuunsysteem. Welk effect, hangt af van het eiwittype. Met behulp van de tabaksplant kunnen wij het benodigde eiwit met de juiste suikerstructuur maken.” De rest is vooralsnog toekomstmuziek.
Resource - Medicijnen maken met eiwitten van parasieten
  • Deel
Druk af