Zaadfirma Syngenta Seeds gaat samenwerken met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, de coalitie van bedrijven en publieke organisaties die ernaar streven vóór 2030 de voedselverspilling in Nederland te halveren. Daar wil Syngenta aan bijdragen door groenten zodanig te veredelen zodat oogst- en snijverlies vermindert en de houdbaarheid langer is.

"Met gerichte veredeling kunnen we verspilling tegengaan van grond tot mond," zegt Sjaak van de Ploeg, hoofd groentezadenontwikkeling van Syngenta in Nieuwe Oogst. Er zijn al verschillende voorbeelden op de markt. Syngenta ontwikkelde broccoli en bloemkool op dunne steeltjes in de hoop dat mensen die wel helemaal opeten. Van de gewone bloemkool en broccoli wordt de dikke steel nog al te vaak weggegooid terwijl die prima eetbaar is. De bloemkool ligt al in Engeland in de winkel en de broccoli is in Spanje te koop.

Ook ontwikkelde Syngenta een slasoort waarvan de blaadjes precies de juiste maat hebben voor een hamburgerbroodje. De sla is knapperiger dan gewone, waardoor hij langer goed blijft op een broodje. De sla op hamburgerformaat komt waarschijnlijk in 2022 op de markt, zegt Syngenta-veredelaar Joske Van den Burg op VRT NWS.

Of mensen met de nieuwe, aangepaste groenten ook daadwerkelijk minder voedsel gaan verspillen, is niet onderzocht. Dat wordt een kwestie van een goede marketingcampagne, denkt Van den Burg. "Er zijn steeds meer mensen die nieuwe dingen willen proberen, die willen weten waar hun voedsel vandaan komt en wat er mee gebeurd is." Als je consumenten niet vertelt hoe het nieuwe product klaargemaakt moet worden, zullen ze ook van de dunstelige broccoli de steel nog weggooien, omdat ze dat gewend zijn. Consumentengedrag verander je niet zo maar.

De ontwikkeltrajecten die Syngenta doorloopt maken gebruik van de klassieke veredelingstechnieken, dus geen genetische ingrepen zoals GMO of CRISPR. Daardoor duurt het wel wat langer. Het kan zomaar 10 tot 12 jaar duren voor een nieuwe groentesoort uitontwikkeld is.

Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling is blij dat Syngenta zich bij de verspillingsvrije beweging aansluit. "Het veredelingsbedrijf staat helemaal aan het begin van de voedselketen en werpt daarmee een unieke blik op het efficiënt benutten van grondstoffen. Ik kijk er naar uit om samen met Syngenta en andere ketenpartners verder te werken aan onze ambitie om jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel binnen de keten te houden”.

  • Deel
Druk af