Ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen (zoönosen) houden de gemoederen flink bezig. Zoals we bijvoorbeeld zien in de maatschappelijke discussies over de Q-koorts en megastallen. Wie of wat bepaalt welke maatregelen we nemen als er een zoönose uitbreekt? Dit symposium reflecteert op deze vragen vanuit verschillende perspectieven: historisch, veterinair en medisch wetenschappelijk en beleidsmatig (landbouw- en volksgezondheidsbeleid).

Het symposium vindt plaats naar aanleiding van de promotie van Floor Haalboom op het proefschrift “Negotiating zoonoses: Dealings with infectious diseases shared by humans and livestock in the Netherlands (1898-2001)”.

‘One Health’ – het integreren van humane, dierlijke en milieugezondheid in wetenschap en beleid – wordt gepropageerd als een veelbelovende oplossing. Maar kan One Health deze belofte wel waarmaken? Hoe moeten we zoönosen vanuit globaal perspectief benaderen? Welke risico’s lopen we eigenlijk en hoe moeten we ze beheersen?

Programma
De dag staat onder leiding van hoogleraar Roel Coutinho (UMC Utrecht). Op het programma staan presentaties van experts, academici en beleidsmakers, zoals Susan Jones (Minnesota University), Marion Koopmans (Erasmus MC en RIVM), Dick Heederik (Universiteit Utrecht), Ciska Scheidel (Ministerie van Volksgezondheid en Sport) en Elzo Kannekens (Ministerie van Economische Zaken).

Aan het eind van het symposium is er een forumdiscussie waaraan ook de decanen van de faculteiten Geneeskunde (Frank Miedema) en Diergeneeskunde (Wouter Derth) van de Universiteit Utrecht deelnemen.

Informatie
Data en tijden: 22 september van 13:30 tot 17:30.
kosten: gratis, aanmelden s.v.p. voor 21 september.

Locatie: Faculteit Diergeneeskunde, Collegezaal Departement Gezondheidszorg Paard, Willem C. Schimmelgebouw, Yalelaan 114, Utrecht.
Dit artikel afdrukken