Programma
Omgevingsvreemde, exotische soorten dieren en planten kunnen een bedreiging vormen voor de natuur en biodiversiteit in de wereld. Ook honingbijen zijn er wereldwijd in allerlei exotische soorten, waarvan diverse schadelijk, ook wel invasief genoemd. Wil Tamis van de Universiteit Leiden bespreekt dit gevoelige onderwerp in een lezing over exotische (invasieve) soorten.

De grootste zorg voor imkers zijn parasieten op honingbijen of exotische soorten die honingbijen bejagen. De Varroamijt is in Nederland al bijna 35 jaar aanwezig en de lastigste tot dusver. Het bestrijden van deze invasieve parasiet is bijzonder lastig. Daarom komt onderzoeker Tjeerd Blacquière met een andere strategie: laat de honingbij en de Varroamijt zich op natuurlijke wijze aan elkaar aanpassen, zodat de mijt een normale Nederlandse diersoort wordt.

De directe schade door exotische soorten brengt ook indirecte effecten met zich mee, bijvoorbeeld dat honingbijen minder goed inwinteren. Onderzoeker Coby van Dooremalen deed proeven over het vaststellen van deze effecten en vertelt hier tijdens het symposium over.

In Europa hebben zich al twee nieuwe, en misschien wel invasieve, soorten gevestigd. Mogelijk zullen deze exoten gevolgen hebben voor de Nederlandse imkers. Hbo-onderzoeker Bram Cornelissen introduceert de Kleine Bijenkastkever en de Aziatische hoornaar en vertelt over de gevolgen die deze bijensoorten hebben voor de bijenhouderij en bestuiving.

Door een compacter programma (zonder expo) is de toegang tot het symposium dit jaar gratis. Er zijn 200 plaatsen beschikbaar waarbij geldt ‘VOL=VOL’.

Informatie
Datum: 24 maart
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Locatie: Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, 6701 AN Wageningen
Prijs: Gratis
Aanmelden: Via het formulier op de website.
Dit artikel afdrukken