Ook in de VS wordt sushi steeds populairder. Niet alleen vanwege de voordelen van het eten van vis, maar ook omdat Amerikanen denken dat buiten-de-deur eten sowieso gezonder is. Maar dat klopt niet helemaal.
Gemiddeld bestelt de Amerikaan 18 tot 24 hapjes sushi, schrijft de Washington Post. Afhankelijk van het type hapje kan een maaltijd dan ruim 1.000 calorieën bevatten. Die hoeveelheid wordt voornamelijk bepaald door de rijst, waar vaak suiker en zout aan toegevoegd worden.
Trek
Ongeacht hoeveel je bestelt en hoeveel rijst je eet, een uur na de maaltijd begint het hongergevoel weer te komen. Dit komt omdat een sushi-maaltijd veel koolhydraten (rijst) bevat ten opzichte van de hoeveelheid eiwitten (vis). Daarnaast kan je er dorst van krijgen. Zelfs de meest zoutarme sojasaus bevat namelijk behoorlijk wat zout, waardoor je gemakkelijk te weinig drinkt. De vraag van het lichaam om vocht kan zich uiten in een gevoel dat je interpreteert als trek.
Natuurlijk kan het ook anders. Neem bijvoorbeeld een salade of een misosoep bij je sushihapjes. Kies hapjes die minder rijst bevatten, zoals chicken yakitori of sashimi. Dat zijn goede opties met minder loze koolhydraten.
Gefrituurde hapjes zoals tempura zijn niet zo'n goed idee omdat het dikmakers zijn. Let verder bij het bestellen op andere caloriebommen, zoals mayonaise, roomkaas en andere vette toppings. Het is ongebruikelijk, maar het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst zou de voedingswaarde van sushi verbeteren en zorgen voor een langer gevoel van verzadiging. Wasabi en gember geven een beetje pit aan het eten en kunnen geen kwaad vanwege hun ontstekingsremmende en weerstandsverhogend eigenschappen. Denk alleen niet dat je nooit meer verkouden wordt als je iedere maand een keertje all-you-can-eet sushi eet.
Een laatste tip: kies ook een paar vegetarische sushi rolls gevuld met groenten. Die zijn voedzaam, horen bij een gevarieerd menu en zijn goedkoper dan vissushi. Prima voor je lijf dus en ook nog eens goed je portemonnee.
Fotocredits: Western Sushi, Wikipedia
Dit artikel afdrukken
Trek
Ongeacht hoeveel je bestelt en hoeveel rijst je eet, een uur na de maaltijd begint het hongergevoel weer te komen. Dit komt omdat een sushi-maaltijd veel koolhydraten (rijst) bevat ten opzichte van de hoeveelheid eiwitten (vis). Daarnaast kan je er dorst van krijgen. Zelfs de meest zoutarme sojasaus bevat namelijk behoorlijk wat zout, waardoor je gemakkelijk te weinig drinkt. De vraag van het lichaam om vocht kan zich uiten in een gevoel dat je interpreteert als trek.
Neem bijvoorbeeld een salade of een misosoep bij je sushihapjesMinder rijst
Natuurlijk kan het ook anders. Neem bijvoorbeeld een salade of een misosoep bij je sushihapjes. Kies hapjes die minder rijst bevatten, zoals chicken yakitori of sashimi. Dat zijn goede opties met minder loze koolhydraten.
Gefrituurde hapjes zoals tempura zijn niet zo'n goed idee omdat het dikmakers zijn. Let verder bij het bestellen op andere caloriebommen, zoals mayonaise, roomkaas en andere vette toppings. Het is ongebruikelijk, maar het vervangen van witte rijst door zilvervliesrijst zou de voedingswaarde van sushi verbeteren en zorgen voor een langer gevoel van verzadiging. Wasabi en gember geven een beetje pit aan het eten en kunnen geen kwaad vanwege hun ontstekingsremmende en weerstandsverhogend eigenschappen. Denk alleen niet dat je nooit meer verkouden wordt als je iedere maand een keertje all-you-can-eet sushi eet.
Een laatste tip: kies ook een paar vegetarische sushi rolls gevuld met groenten. Die zijn voedzaam, horen bij een gevarieerd menu en zijn goedkoper dan vissushi. Prima voor je lijf dus en ook nog eens goed je portemonnee.
Fotocredits: Western Sushi, Wikipedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met name over gember en knoflook is veel wetenschappelijks te vinden. Een voorbeeld: 1 gram gember per dag heeft significante effecten (Imani e.a. 2015). De Japanse keuken gebruikt dit soort kruiderijen uitbundig. Net zoals veel gefermenteerde producten, groenten en zeevruchten.
Wanneer zaken meetbaar significant worden? Hangt ervan af wat je bestudeert. Gember heeft ook een antikankercellen effect - net zoals knoflook en mierikswortel - , maar daarvoor moet er meer geslikt worden. De effecten staan wel vast. Alle beetjes helpen - en vullen elkaar aan - in een totaal-gezond dieet... zoals het Japanse. Maar in het Japanse zit geen boerenkool en oregano...
anders hadden ze daar misschien een ouderwets gefermenteerde sushi zonder azijn mee gemaakt ;)
@2
Wasabi (mierikswortel) en gember horen bij de gezonde kruiden. De vraag is dan op welke basis "gezond" ...
als er staat "vanwege hun ontstekingsremmende en weerstandsverhogend eigenschappen" dan vraagt dit om gegevens waaruit blijkt dat in de hoeveelheden die worden ingenomen dit ook daadwerkelijk zo is.
Wat is 'echte sushi'? Hoe weet je of die 'echt' is? Van oudsher werd sushi gemaakt van met vis gefermenteerde zilvervliesrijst. Ongetwijfeld gezonder - en anders van smaak - dan de moderne sushi met ongefermenteerde witte rijst - met azijn als zuurmaker.
Dat moderne sushi's gezonder (kunnen) zijn dan andere fast-food geloof ik graag. Maar er zijn grote verschillen (er zijn zelfs gefrituurde sushi's).... de ene tapas is ook de andere niet.
Wasabi (mierikswortel) en gember horen bij de gezonde weerstandsverhogende kruiden. Hoezo is dat uit de lucht gegrepen? De Nori (zwart gefermenteerd wier) die vaak gebruikt wordt hoort ook bij de gezonde producten (een 'superfood' zelfs volgens sommigen). Alle drie gebruik ik vaak in mijn keuken. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook superlekker.
Echt gezond heerlijk Japans eten? Dan denk ik bepaald niet aan sushi, ondanks die lekkere gember, knoflook en wasabi. Dan heeft de Japanse keuken veel beters te bieden.... met dezelfde kruiderijen. Als lekker tussendoortje/ bijgerecht? Niet (veel) op tegen lijkt me. Al zijn er betere alternatieven - zoals een appel met een mandarijn. Het scheelt al n hoop als je een groente/fruitsalade bij je sushi neemt (die vaak toch vooral uit witte rijst bestaat).
Er wordt gesteld "Ongeacht hoeveel je bestelt en hoeveel rijst je eet, een uur na de maaltijd begint het hongergevoel weer te komen"
Dit lijkt mij speculatie. Een aantal "Japan eters" die ik hiernaar vroeg kwalificeerden dit direct als onjuist.
In de echte sushi wordt geen suiker toegevoegd....
De veronderstelling "Daarnaast kan je er dorst van krijgen. Zelfs de meest zoutarme sojasaus bevat namelijk behoorlijk wat zout, waardoor je gemakkelijk te weinig drinkt. De vraag van het lichaam om vocht kan zich uiten in een gevoel dat je interpreteert als trek."
ijkt mij een onjuiste gedachtengang. Dorst en trek hebben zijn twee totaal verschillende percepties met totaal verschillende mechanismen.
De vermelding: "Wasabi en gember geven een beetje pit aan het eten en kunnen GEEN kwaad vanwege hun ontstekingsremmende en weerstandsverhogend eigenschappen" lijkt mij uit de lucht gegrepen.
Ik kwalificeer dit artikel als ongenuanceerde berichtgeving over voeding.
Eet maar gewoon lekkeer sushi als je er trek in hebt, niks mis mee en zeker beter in samenstelling dan "menig uit eten maal met frieten, vette sauzen, etc"