Het lek
‘Het lek zit vooral in de tussenliggende schakels’, zegt René Roorda van het CBL in Het Financieele Dagblad. Hij wijst op ‘de bewerkers, zoals Danone die toetjes maakt van de melk, of bij FrieslandCampina. Voor andere versproducten als tomaten is het The Greenery’. Hij bestrijdt ook het beeld van de kleine boer tegenover de grote supermarktreuzen. ‘Die boeren hebben zich verenigd in coöperaties als The Greenery of FrieslandCampina. Dat zijn onderhandelingen op gelijk niveau. Behalve bij contractteelt. Dan wordt er rechtstreeks samengewerkt.’
Kaasprijs
Volgens landbouworganisatie LTO zit daar ook de crux. ‘De kleine producent heeft moeite om zijn kosten door te berekenen, bijvoorbeeld voor dierenwelzijn. Boeren en tuinders zijn vaak afhankelijk van één contract, terwijl de supermarkt duizenden toeleveranciers heeft. In kaas is het verschil tussen de fabrieksprijs en de winkelprijs de afgelopen twee jaar drie keer zo groot geworden.’
bron:distrifood
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook