Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (Christen Unie) heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waardoor het voor supermarkten eenvoudiger en aantrekkelijker moet worden voedsel aan de Voedselbanken te doneren in plaats van het weg te gooien. Dik-Faber hoopt daarmee de voedselverspilling verder terug te dringen.

Het voorstel moet twee zaken beter gaan regelen: een fiscale voorziening waarmee het doneren aan voedselbanken aantrekkelijker wordt. Dik-Faber in De Levensmiddelenkrant: “Als supermarkten of producenten het voedsel nu verbranden, krijgen ze de btw terug. Maar niet als ze het doneren aan de voedselbank." Volgens haar is dit in België al goed geregeld, waardoor er daar al wel 15% van de reststroom naar de voedselbanken gaat, tegen 3% in Nederland.

Het tweede punt dat Dik-Faber aan wil pakken is de aansprakelijkheid voor de voedselveiligheid van gedoneerde levensmiddelen, met een Good Samaritan Law: "daarin staat dat de verantwoordelijkheid over de gedoneerde producten niet bij de supermarktketens ligt, maar bij de staat".
Dit artikel afdrukken