Begin januari stelde Wakker Dier eveneens dat het aantal kiloknallers door de supermarkten wordt opgevoerd. Op basis van een tegenanalyse van onderzoeksbureau GfK op Foodlog kon worden vastgesteld dat de analyse aangezet was. Tevens bleek dat het aantal promoties voor vleesvervangers in dezelfde periode nadrukkelijk was gestegen. Wakker Dier is met name ontstemd over PLUS. Die super zou 130% meer plofkip in de aanbieding hebben gedaan en - zo merkt Wakker Dier op - kreeg niettemin een duurzaamheidsprijs. Nota bene van onderzoeksbureau GfK.
Doel van de actie: stellingname in Tweede Kamer
Met als doel politieke stellingname in de Tweede Kamer lanceert Wakker Dier nu opnieuw cijfers. Volgens het CBL zijn ze niet correct. Daarbij beroept de supermarktorganisatie zich op argumenten zoals die ook vorig jaar golden. Het CBL zegt volgens Distrifood: "Wakker Dier koppelt twee zaken aan elkaar die niets met elkaar te maken hebben. Dat een product in de aanbieding is, heeft niets te maken met dierenwelzijn." Distrifood voegt toe: 'Volgens de brancheclub neemt het aantal aanbiedingen over de hele linie toe. ‘Net als pindakaas, chips etc. etc. is ook vlees in de aanbieding. Ook vlees met het Beter Leven Keurmerk.'

Het CBL biedt op dit moment geen tegenanalyse, zodat de campagnekracht van de Wakker Dier ditmaal mogelijk wel tot succesvolle beïnvloeding van de Kamer leidt. Het doel van Wakker Dier is een verbod op vleesaanbiedingen. Staatssecretaris Dijksma gaf bij de januari-actie aan genegen te zijn zich daar sterk voor te maken.
Fotocredits: Dutje tegen een pak kattenvoer, e³°°°
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, wat er aan ingewijds aan is zit al in je correctie. Accountingwise is het een margemix. Komt het op verkopen aan, dan is het een marketingmix.
Er zijn goede boeken over te koop. Daarom ga ik meteen naar de slotregel: de overheid die ingrijpt in de marketingmix, grijpt diep in in het verkoopbeleid (dat betreft nl. een assortiment van duizenden verschillende producten; nergens is het zo groot als bij een levensmiddelenverkoper). Wie er eenmaal mee begint, maakt zich ondernemer. Dat vinden we in ons type samenleving geen optie.
Wat je moet doen is strategieën bedenken die er voor zorgen dat je samen bereikt wat je samen wilt. Overheden hebben daar ook in de niet-meer neoliberale samenleving geen rol in. Het sociale contract tussen burgers en bedrijven is veel bepalender. SCP filosoof Wouter Mensink schreef er onlangs een buitengewoon lezenswaardig boek over. Ik denk dat het je zal aanspreken.
De referenties die je daarin vindt naar Foucault en Sloterdijk zouden uit mijn mond hebben kunnen komen.
Je bedoelt de margemix, Dick? Wat is er verder aan "ingewijds" aan het interpreteren van cijfers?
Dick, dat had je kunnen lezen in de laatste regels van het stukje. Deze actie van Wakker Dier heeft tot doel zulke afspraken wel te maken. Supers zijn daar niet dol op, omdat hun commerciële bedrijfsvoering is gebaseerd op hun zgn. marketingmix (die uitgaat van de totale kassabon en niet van de marge op de losse producten daarop). Helaas begrijpen alleen ingewijden wat dat betekent; dat geldt trouwens ook voor de interpretatie van die cijfers. Maar daarover heb ik alles al eens gezegd. Voor de rest moeten de supers echt hun eigen klus maar op komen knappen.
Dick, spaar je de moeite. Er blijken niet echt afspraken met supers te zijn. Wel een meerderheidsmotie om met stunten te stoppen. Het CBL reageerde nogal ontstemd op de cijfers van WD, maar heeft de vermeende onjuistheden tot op heden niet weerlegd.
Het CBL blijkt alleen afspraken te hebben gemaakt over het verduurzamen van varkensvlees. Overigens wordt daaruit o.m. de afspraak om te stoppen met castreren niet nageleefd.
Frank: volksgezondheid en fraude, dat zijn nu helaas juist zaken die met dat gestunt in verband worden gebracht. Ik kan me goed voorstellen dat er bijvoorbeeld varkensboeren zijn die het water dermate aan de lippen staat, dat ze met lagere varkensprijzen de hogere mestkosten slecht kunnen opbrengen, en in de verleiding komen om op incorrecte wijze af te voeren.
#16 Dick, als je hier op Foodlog objectief wil discussiëren misschien handig om dingen zoals mestfraude en bacteriële besmettingen niet in verband te brengen met stunten met prijzen voor vlees.
Aan duur vlees is nog meer te verdienen dus bij duurder vlees nog meer zwendel, misschien wel de reden dat zwendel meestal bij rundvlees plaatsvind en niet bij kip?