Dat werd gisteren bekend, maar uitsluitend in de vakpers opgepakt. Van de Federatie Nederlandse LevensmiddelenIndustrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ontving de pers het volgende bericht met een uitdagende toonzetting:

Op woensdag 3 september staat in de Tweede Kamer een hoorzitting over voedselveiligheid en toezicht in de vleessector op de agenda. Wat schetst echter onze verbazing: het bedrijfsleven ontbreekt volledig in dit debat en is zelfs van de genodigdenlijst geschrapt. Om dit te agenderen is eerder namens CBL en FNLI bijgaande brief naar de politici verstuurd.

Tweede Kamerleden staan vaak in de rij om de voedselverwerkende industrie met de vinger te wijzen over misstanden in de sector. Ze tuimelen over elkaar heen in het aanvragen van debatten, stellen Kamervragen aan bewindslieden en organiseren hoorzittingen om de onderste steen boven te krijgen. Maar door wie laten ze zich eigenlijk informeren? Op uitnodigingen van vleesverwerkers om in de fabriek te komen kijken wordt terughoudend gereageerd. Op de genodigdenlijst van een hoorzitting deze week over voedselveiligheid en toezicht in de vleessector staan een paar NGO’s en toezichthouder. Waarom ontwijkt de Kamer het bedrijfsleven zo hardnekkig?


'Over ons, maar zonder ons'
Uit een bijgevoegd schrijven blijkt dat de beide brancheorganisaties op 14 augustus hebben verzocht om Bert Urlings, directeur kwaliteit bij VION, en Marc Jansen, directeur van het CBL, uit te nodigen voor de hoorzitting. Ze wijzen erop dat bij Europese wet de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid is neergelegd bij bedrijven. Ze erkennen dat er terecht aan de orde gestelde onvolkomenheden in die taakuitvoering zijn vastgesteld, maar dat een debat zonder het bedrijfsleven, hen meer dan een beetje bevreemdt. "De parallel met een hoorzitting over de bankensector, zonder de aanwezigheid van banken, is niet ver te zoeken", schrijven FNLI en CBL. Een geval van 'over ons, maar zonder ons', zeggen ze met zoveel woorden.

Volgens beurs.nl waren de organisatoren van het debat, de tweede Kamerleden Sjoera Dikkers (PvdA) en Carla Dik-Faber (CU), gisteren niet voor commentaar beschikbaar.
Dit artikel afdrukken