Voor de zevende keer verscheen in Frankrijk de eetkeuzegids Le bon choix au supermarché. In de gids recenseert een team van diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschapsjournalisten, verbonden aan de site LaNutrition.fr, meer dan 800 producten uit de Franse supermarkten te koop zijn.

Zwarte lijst
Doel van de gids is consumenten af te houden van slechte, dus ongezonde keuzes. In de gids wordt geen rekening gehouden met merken of prijs.
In de 2016-17 editie van Le Bon Choix krijgen 323 producten een negatief advies mee. Honderdzeven daarvan staan zelfs op de 'zwarte lijst'. Die producten moeten op hun gezondheid lettende consumenten helemaal uit hun menu verbannen. De reden? Ze bevatten volgens de opstellers teveel kleurstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen en andere controversiële chemische toevoegingen.

Een paar van de voedingsmiddelen op de zwarte lijst: 'pastaboxen' - dat zijn van die doosjes kant-en-klare noodles - die barsten van de hulpstoffen en pakken soep die beter suikerbommen kunnen heten.

Simpelweg komt het advies er op neer: koop producten met zo weinig mogelijk ingrediënten, suiker of additieven. En vermijd vooral producten die "zogenaamd minder vet bevatten"
De gids biedt consumenten, naast concrete aanbevelingen over welke producten gezond(er) en ongezond(er) zijn, ook een cursus voedingskunde en etikettenlezen.

En passant laat de gids ook een paar gezondheidswaanideeën sneuvelen. Zo blijkt 'biologisch' niet synoniem met 'gezond' en blijken producenten in glutenvrije producten laagkwalitatieve vetten en emulgatoren toe te voegen om het uiterlijk en mondgevoel van tarwe-bevattende originelen na te maken. "En dan hou je uiteindelijk een product over dat mijlenver verwijderd blijft van het voedingswaarde-ideaal wat je eigenlijk wilt", zegt uitgever Thierry Souccar.

De gids biedt de consument houvast bij hun dagelijkse supermarktboodschappen. Simpelweg komt het advies er op neer: koop producten met zo weinig mogelijk ingrediënten, suiker of additieven. En vermijd vooral producten die "zogenaamd minder vet bevatten".

Fotocredits: pagina's uit Le Bon Choix
Dit artikel afdrukken