Dat zou je denken als je in The Times leest over het bezoek van een Times-journalist, een kok en een voedingswetenschapper aan een Engelse vestiging van discounter Lidl.
De vraag is: zou je daar wel gezond eten kunnen kopen? Tot hun verrassing kan dat. Het was wat mij betreft dan ook een rare vraag: waarom zouden ze daar dan geen aardappels, groenten, vlees en fruit hebben?
Veel interessanter zijn de opmerkingen van het drietal over het hoe en waarom van de lage prijzen. Zo'n 30% lager dan die van de kwalitatieve supermarktketen Waitrose. How does Lidl achieve its low prices? The company is cautious about explaining this, not wanting to reveal too much about its buying policies to rivals. But nearly all of its less perishable products are the same in every European store – bought in from specialised producers around Europe, and made into Lidl brands. That means massive economies of scale.
The company says that it tries to buy in products from the countries that specialise in their production – its excellent prosciutto ham, for example, is made by certified Italian Parma ham producers. Lidl also says most of its fruit, vegetables and meat are from each store’s home country,but this wasn’t particularly obvious on our visit.
Lidl claims that most of its savings are achieved by simplicity: having the minimum staff, having each staff member trained in various roles, cutting down on all the other costly extras that supermarkets have that make people feel “special”. It’s German efficiency.
Dat laatste lijkt me prima. Het eerste ook, hoewel onze keuze als consumenten en het spannende van dingen die je nog niet kent dus verdwijnt. Eten wordt saai. Tot overmaat van ramp blijken we straks ook nog maar met een paar makers van Prosciutto Crudo te zitten. En van ... en van .... en al helemaal van ...
Groots en meeslepend zal het zijn. Goedkoop en toch échte spullen. Alleen geen keuze meer. Waar je ook gaat in Europa, het zal allemaal hetzelfde zijn. Er valt niks meer te ontdekken. Dodelijk saai.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Wouter, een vraag:
- hoe komt het vlgs jou dat jij hier spullen koopt bij de Aldi die niemand hier koopt?"
Omdat Aldi maar wat raak doet, al jaren. En tot mijn pret niet goed let op wat het gros van zijn klanten blieft en/of denkt dat we allemaal in het Ruhrgebied wonen. De Spaanse koekjes waren trouwens in een paar dagen uitverkocht.
De saffraan en de vanillestokjes bleven langer op t schap.
Lidl had plotsteling een Griekse week, even geleden. Met niet echt veel bijzonders, maar wel een lelijke fles olijfolie. Gekocht, geproefd en meteen teruggefietst, zo geweldig die olie, hele doos gehaald. Op dit moment heerst er een Oosterse actie. Niet indrukwekkend, maar wel een yuppensushitsetje waarmee je je precies eender kunt aanstellen als met zo'n setje uit de kakwinkel waar je niet voor het setje betaald maar voor de winkel.
Anderhalf jaar geleden was ik zo stom om in de krant te zetten dat Lidl verse cantharellen verkocht voor bijkans niks. In drie vestigingen was ik gaan kijken en had ik me verbaasd. Ze stonden in bakken naast de gewone kweekchampignons en de meeste klanten gingen er aan voorbij. Ik kocht ze, bestudeerde ze (Polen), at ze, was zelden zo gelukkig met zulke kwaliteit en schreef er over. Toen was het snel over. UItverkocht en niet meer aan te slepen.
Een biologische cateringkok zag ik plotseling inkopen doen bij Lidl om het aanbod van biologische spullen.
Eigen ervaring: de eco-aardappelen zijn er echt slecht.
Raar hoor, de berichten dat Albert Heijn de supermarktoorlog definitief gewonnen heeft. Albert Heijn is gewoon weer de stinkduurste super en saai.
Jaja, Wouter, zul jij weten wat ik allemaal niet weet ;-)
Het gaat me nl. precies om het punt dat jij daar maakt. Naast Slager Wehl zijn er nog een paar. Zelfs een Nederlandse vleeswarenfabriek als Beelen (Hapert) is weer begonnen met een ambachtelijk gerookte ham (die ze laten roken door een goed bewaard ambachtelijk wonder elders in Brabant), maar wat een ham! En dan de gewone gekookte (zonder nitrietzout): grauw als fricandeau en een smaak waar je van gaat jubelen. En nou moeten ze het nog zien te verkopen. Een raadsel dat dat zoveel moeite kost!
Ze zijn zeldzaam. Die hammen en vooral hun eindeloze smaakvariaties vind je niet bij de Aldi. Zeker, voor een paar tientjes de kilo kun je ze nog steeds kopen. In de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Of als je de weg weet en er flink voor omrijdt.
Wouter, een vraag:
- hoe komt het vlgs jou dat jij hier spullen koopt bij de Aldi die niemand hier koopt?
Wouter K, vertel nu dat verhaal van Lidl! A.u.b.
O ja. Deze opmerking van Dick vraagt om repliek: '- er komt massa prosciutto waar 'het volk' best blij mee is'.
Ik vermoed dat Dick niet weet dat de tophammen (?) van Parma en San Danielle allang vakkundig als massaproduct voor het volk worden gefabriceerd in volautomatisch bestuurde klimaathuizen.
Voor iets bijzonders moet je naar slager Bles in Wehl in de Achterhoek. Hij heeft een klimaatruimte gemaakt in zijn kelder. Maar wat ie kan met een bil!
Vertel!
(heb je ook wat potjes saffraan-poeder meegenomen bij de Aldi?)