De proef om in supermarkten te stunten met de prijzen van gezonde producten zoals groenten en fruit gaat uit van een verkeerde voordonderstelling. Supermarkten verkopen geen slechte of ongezonde producten. Er is alleen sprake van een goed of een slecht voedingspatroon bij de consument. Dat stelt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Jansen reageert op een initiatief van Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU en directeur van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen, om in supermarkten in Amsterdamse achterstandswijken met groente en fruit te gaan stunten.
bron: Distrifood met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Huib, goedkope afgeprijste bewerkte koolhydraten Die wel vullen maar niet voedzaam zijn
Groenten enfruit zijn relatief duur,zeg je Liesbeth. Relatief ten opzichte van wat?
Paul, het is denk ik wel iets genuanceerder. Wat jij zegt is ook waar maar er zijn mensen die echt heel weinig geld hebben en daar niet van rond kunnen komen. Dat zijn echt niet alleen mensen die butensporige uitgaven hebben gedaan. Ik heb zelf helaas tijdelijk (door ziekte) heel weinig geld gehad. En ik kon me echt geen enkele luxe permiteren. Ik heb wel gezond gegeten maar had toen liever meer geld aan groenten en fruit willen besteden. Relatief zijn die duur. Ik vind daarom wel goed om te onderzoeken wat een prijsverlaging op kan leveren. Ik ben wel benieuwd hoe de onderzoekers zo'n onderzoek daarna door zouden willen zetten.
Zonder mensen in de achterstandswijken tekort willen te doen denk ik dat het bestedingspatroon toch een grotere oorzaak is dan het gegeven dat die mensen per definitie ongezond voedsel "moeten" kopen.
Voedselprijzen zijn gewoon laag in Nederland en vrijwel niemand hoeft direct ongezond voedsel te kopen omdat het budget niet reikt.
Het zijn andere verlokkingen die consumenten er toe aanzetten om hun geld aan iets anders te besteden dan aan gezonder voedsel. Ik denk dan ook dat als men deze consumenten er aan went om nog goedkoper(gesubsidieerd) voedsel te kunnen kopen het resterende budget omgezet gaat worden in die andere verlokkingen.
Immers, een luxe mobiele telefoon of duurdere kleding maken meer indruk als een winkelwagen met "foute artikelen".
Om over tabakswaren en alcohol nog maar te zwijgen.
Ik ben geen aanhanger van allerlei samenzweringstheorieën.
Maar enkele uitspraken zijn op een aantal wijzen moeilijk te plaatsen. "Er is alleen sprake van een goed of een slecht voedingspatroon bij de consument." volgens Marc Jansen. Een van de gevolgen van dat slechte voedingspatroon is overgewicht. Maar: "Bovendien is volgens Dek geen oorzakelijk verband tussen overgewicht en snacks"
Worden we dan van al die groenten en fruit zo overgewichtig?
Ik ben een voorstander van prijsverlagingen voor de consumentenprijs van groenten en fruit. Het is namelijk een vermindering van de onvolprezen kruissubsidiëring. Gevolg kan zijn dat er een toename in omzet kan komen van gezond voedsel. Liesbeth stelt dat het mogelijk is om ook met een klein budget gezond te eten. Het lijkt me een goede zaak dat dit middels prijsverlaging voor gezond voedsel gebeurt.
Ben benieuwd of er een oorzakelijk verband is tussen een gezond voedingspatroon en het rendement van de retailsector.