Zonder onderbouwing verklaart Baaij de hoog blijvende consumptie als volgt: "Terwijl de ene helft van Nederland minder vlees eet, is de andere helft, mede door de lange, warme zomer, flinke hoeveelheden vlees aan het grillen. Dit wordt aangemoedigd door de supermarkten die enorme barbecuepakketten aanbieden, reclame maken voor kiloknallers en met korting barbecues verkopen.
Supermarkten hebben maling aan dierenleed, klimaatverandering en de verwoesting van de natuur – aan de gevolgen van de productie van vlees. Het gaat supermarkten alleen om marktaandeel en poen. Wakker Dier noemt de uitkomst van het onderzoek ‘verrassend’. Maar dat is het dus niet.
Het zijn de supermarkten, stupid!"
Omdat het bedrijven zijn die het sowieso doen voor de poen, maakt het supers niet uit of ze hun centen verdienen met groente, vleesvervangers of vleesTippelen op vlees
Baaij geeft geen cijfers, maar een mening. Hij suggereert dat de ene helft van Nederland net zoveel meer vlees is gaan eten, als de andere helft minder. Dat zou een bijzonder toeval zijn. Houd het er maar op dat als de helft van Nederland minder vlees gaat eten, dat echt wel tot uiting komt in de statistieken. In dit bericht legden we al uit dat supermarkten vrijwel uitsluitend nog beter vlees in de aanbieding doen. Ook legden we uit waarom ze aanbiedingen doen: ze concurreren elkaar de tent uit en lokken elkaars klanten van oudsher met vleesaanbiedingen. Daar tippelt Nederland op. Baaij vergeet dus de eigenlijke reden waarom supermarkten vlees in de aanbieding doen: kiloknallers met groente werken niet als je elkaars klanten in voldoende aantallen wilt lokken. We kopen en eten immers niet voor niets te weinig groente en fruit en gooien daar thuis ook weer het meeste van weg.
Klootzakken van consumenten
Baaij vergeet ook dat supers met de regelmaat van de klok vleesvervangers in de aanbieding doen. En dat blijkt te lonen. Die markt groeit hard; op dit moment zelfs met zo'n 25% jaarlijks. Het is echter nog maar een kleine markt met een omzet van slechts €150 miljoen. Zelfs als die jaarlijks met 25% groeit, dan blijft de vervangersmarkt nog decennia een dwergje vergeleken bij de omzet van €3,8 miljard euro aan vlees en vleesproducten in Nederland.
Supers doen hun betere vlees in de aanbieding om elkaar onderling hun klanten af te troggelen. Ze hebben immers ze nog steeds niets gevonden dat nog veel effectiever is om consumenten van de ene naar de andere winkelformule te lokken. Zodra consumenten niet meer op vlees tippelen, is het afgelopen. Omdat het bedrijven zijn die het sowieso doen voor de poen, maakt het supers niet uit of ze hun centen verdienen met groente, vleesvervangers of vlees. Het zijn die klootzakken van consumenten, stupid!
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kan maar 1 conclusie trekken uit het verhaal.
Dhr. Baaij is boos omdat de consumenten de leugens die varkens in nood en aanverwante activistische groepen over de veehouderij rondstrooien meer dan zat zijn.
Het gezegde is dan ook:
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
Op dat punt zijn we gelukkig aangekomen.
Het Voedingscentrum:
Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.
Voor zover bekend komt in Nederland geen zinktekort of zinkoverschot voor.
Sporenelement zink zit vooral in vlees en in de best opneembare vorm. Zinkaandeel in eetbare gewassen en noten en zaden ligt beduidend lager en dat zink neemt ook minder goed op. Zinktekorten vormen her-en-der al jaren een wereldwijd probleem. Omdat vleesproductie nogal schijnt bij te dragen aan de CO2 stapeling moeten we minderen. Een onverwachte en niet voorziene paradox met vervelende consequenties.
Klimaat is een mondiale aangelegenheid dacht ik, dus de consumptie van vlees moeten we ook mondiaal bekijken. Gerommel in de marge dus wat wij met 17 mio mensen doen. De consumptie van vlees neemt fors toe in die regio’s waar de welvaart toe neemt. Ik eet nu ca. 4 dagen / week vlees i.p.v. 7 eerder. Ik vlieg zeer weinig; moeten we daar niet eens meer aandacht aan geven? Nou ja vliegen en Foodlog zijn verschillende dingen, maar het klimaat maakt geen onderscheid in de herkomst van broeikasgassen
#3 Gert,
Niet iedereen die geen of minder dierlijk eet gaat over op sterk bewerkt plantaardig.
Die kant en klare vleesvariaties en vleesvervangers komen bij ons bijvoorbeeld niet in huis.
Het is dan vooral peulvruchten in gedroogde vorm gecombineerd met granen.