De Britse Supermarkt Tesco stelde zijn winsten fraaier voor dan ze konden worden gerealiseerd. Dat leidde tot een schandaal.

Niet realiseerbare bonussen
Inmiddels wordt langzaam duidelijk dat de verantwoordelijken niet op eigen gewin uit waren maar slechts de zware terugloop in resultaten waarvoor de super stond, probeerden onzichtbaar te maken. Dat stelt met zoveel woorden The Guardian. Acht verantwoordelijke managers staan inmiddels op non-actief. Zij poetsten de resultaten op met £263 miljoen. In werkelijkheid blijkt de retailer een winstval van 92% te hebben gerealiseerd.

Toch stelt de Serious Fraud Office een strafrechtelijk onderzoek in. Het lijkt er nl. wel degelijk op dat zij de beurs opzettelijk in het ootje hebben genomen door onrealiseerbare verkoopbonussen van leveranciers als behaald te boeken.

Het gaat slecht met supermarkten. Het management lijkt dat niet altijd te willen accepteren en gedraagt zich als de vertegenwoordiger in het toneelstuk Death of a Salesman van Arthur Miller. Morgen gaat het beter, dacht de ten dode opgeschreven verkoper. Morgen zou hij de winsten boeken, die nooit meer gerealiseerd zouden kunnen worden.

Fotocredits: Tesco, Pavel P. :
Dit artikel afdrukken