Dinsdag deed de Nederlandse visserijbioloog en toxicoloog Christien Absil het nog eens dunnetjes over. In het Vlaamse blad Knack zegt zij dat veel van de negatieve berichten uitgingen van de Europese visserijsector. "Onze lokale vissers hadden het lastig met die goedkope concurrent uit Azië. Het klinkt natuurlijk mooi als je Carrefour hoort zeggen: 'Vanwege de grote milieubezwaren hebben we besloten om die vis niet langer te verkopen.' Maar dan kunnen ze beter meteen ook de tropische garnalen in hun assortiment in de ban slaan. Ik kan begrijpen dat de supermarktketen Belgische vissers een hart onder de riem wil steken, en daarom kiest voor lokale soorten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de waarheid geweld moeten aandoen."
Volgens Absil is die 'waarheid' dat het met de milieubezwaren nogal meevalt. Dat pangasius in vies water zwemt? Alle kweekvis, niet alleen de pangasius, die in vijvers gekweekt wordt, zwemt in zijn eigen uitwerpselen. Maar dat vijverwater wordt gezuiverd, ook in Vietnam. "De viskwekers lozen hun afvalwater niet ongezuiverd in de Mekong, dat wordt tegenwoordig streng gecontroleerd. De Vietnamese overheid is er zich wel degelijk van bewust dat de pangasiuskweek aan een minimumnorm moet voldoen als ze wil blijven exporteren," aldus Absil.
Dat de vis vies is omdat zijn zwemwater vies is? Niet van belang bij de pangasius. "Pangasius behoort tot de familie van de meervallen, is daarom een zogenaamde air breather die in vuil water kan leven zonder afvalstoffen op te nemen," legt Absil uit. En hoe zit het dan met andere foute stoffen in kweekvis, zoals testosteron in tilapia en antibiotica in de zalm? Absil: "Alle vis die naar Europa geëxporteerd wordt, moet sowieso aan allerlei normen voldoen. Door de media-aandacht uit het verleden zijn de Europese controleurs zeer streng."
De overall conclusie van Absil is dan ook: "Vis blijft veel gezonder dan vlees, ook al wordt hij op industriële wijze gekweekt." Daar valt nog wel wat bij op te merken. Kweekvis is dan mogelijk wel een pijler onder onze voedselzekerheid, zoals de FAO voorspelt, maar er zijn nog wel wat issues op te lossen. Denk alleen al aan de kwesties rondom overbevissing, kweekvisvoer of kweekviswelzijn. En dan is er natuurlijk ook nog smaak. Niet iedereen houdt van pangasius
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Why facts do'nt convince people.
Dat milieu van Carrefour was er zonder de visfarms maar juist met dank aan Uncle Sam 45 jaar daarvoor al eerder slecht aan toe en is er nooit meer bovenop gekrabbeld. Acht maal meer arseen in de Mekong dan de WHO norm allen al. De gezondheid van de Carrefour clientèle lijkt me juist een steekhoudender argument voor dit bedrijf.
Afvalwater uit de farms in de Mekong lozen, waar mw. Absil zo’n gewag van maakt, is nog tot daaraan toe als het op weg naar zee geen andere kwekerijen meer zou passeren. Het gaat er juist om dat de Mekong bijna vanaf de bron een der ergst vervuilde rivieren ter wereld – 24/7 haar water de kwekerijen in laat stromen en Hg, PCBs, PCCD//Fs, PBDEs, HBCDs, PFCs, chloorpyrifos, trifluraline, DDT, medicijnresten, etc. in deze Tra en Basa moddervissen doen belanden.
Volgens een andere ‘het valt allemaal best wel mee’, de mooipratende mw. Tinka Murk, zijn bovengenoemde stoffen ‘nooit in Pangasius aangetroffen’(!). Bij Pubmed klotsen intussen de tegenovergestelde bevindingen al jaren ruim boven alle plinten uit. Maar een kniesoor die daar op let.
Vissen die hun rondjes moeten trekken in hun eigen stront vormen de ideale magneet voor allerhande parasieten die te lijf gegaan worden met allerlei antibiotica. Dat dit niet veel helpt bewijst keer op keer ook de aanwezigheid van ESBL en MRSA bacillen in de met bleekmiddel behandelde smakeloze prutvis.
Valt net buiten deze draad, maar noem nog iets waar niemand anders dan alleen de hele er van mee profiterende productieketen blij van wordt: hun voer bestaat uit sojaolie, visolie en vismeel. De voerconversie ligt veel te hoog. Voor 1 KG kweekvis is 2 tot 4 KG wilde vis nodig. Voor 1 KG vismeel is 5 KG wilde vis nodig. Voor 1 KG visolie is 20 KG wilde vis nodig.
Dick Veerman op 8 september 2016 om 15:48: ‘Omdat wij hebben voorgesteld om er een live gesprek van te maken en Tinka Murk daartoe graag bereid bleek, zijn we dat nu aan het organiseren. Nader nieuws volgt.’
Nooit meer iets van gehoord. Of ze bleek niet meer bereid of de telefoontjes van Dick bereiken haar niet meer omdat Mw. Tinka ergens zit ondergedoken.
1. Wij moeten ze niet, 1x geprobeerd.
Juist wat Wouter op #14 aangeeft; beter verse zeevis. En nog goedkoop ook. Maar ja, als je 'captain Iglo' gewend bent, en in paniek raakt bij een graatje, dan moet je gaan voor die fletse moddervisfilets. Vooral gemakkelijk..
2. Pangasius is voor de 'moderne' mens dus wel ideaal.
Je kunt pangasius (ook qua kweek) vergelijken met het snel-groeiende industriekipje, dat hopelijk een betere toekomst tegemoet gaat. De tijd is er rijp voor...
Beiden worden pas smaakvol, als je de smaak pimpt in sausjes of marinades. Gekruid kipje in een 'ovenzak' en de pangasius gekruid à la gekke Appi.
Mijn reeds lang henen gegane mémee uit Oostkerke bij Damme, een eenvoudige maar schrandere boerenvrouw, deed dat soort trucjes af met: 'Zo kunt ge nen str*nt lekker maken'. En dat klopt.
3. Colruyt levert scampies uit het Verre Oosten. Soms zijn er wel en dan weer een paar maanden niet. Hoe komt dat ? Na doorvragen blijkt dat er regelmatig zendingen zijn die door hen afgekeurd worden. Antibiotica. Niet zuiver.
Dit jaar een nieuwe stap gezet ten aanzien van hygiëne; de nog steeds ongepelde (!) scampi's hebben nu ook de befaamde keizersnee van de Oranjes moeten ondergaan. Prijs is omhoog, en de kwaliteit gegarandeerd niet-ongezond...
De geur trekt een beetje naar 'pangasius', flets, dus mémee indachtig, eten we ze als volgt:
a) scampies pellen en met fijn gesneden pili-pili of madame Jeanette onder limoensap zetten voor 6-8 uur. Bloedheet, serveer er drie, vier op een schijfje kaki of mango, en serveer er met fijngesneden gember gevulde lychees bij. Half-zoete witte wijn; Gewuerztraminer b.v.
b) of ongepeld in olijfolie met heel veel fijn gesneden knoflook bakken, en een vers warm tomatenprutje er bij, waarin ook veel knoflook.
Resumé:
De pangasius-filet (kort door de bocht..) is voor consumenten die niet kunnen of willen koken, geen vis kunnen schoonmaken, in de broek doen voor een graatje, en helaas niet eens door hebben, wat voor moois de West-Europese vissers zoal aan wal brengen...
Dick, misschien verbeeld ik het me, maar je verwijt ons vrijwel dagelijks 'fake news' en dat stel ik zeer op prijs want dan kunnen we op zoek gaan naar wat dat betekent. Anders dan andere kranten, zijn wij betrouwbaar door die openheid.
Wat maakt dit geval zo anders voor jou?
Fake news, Dick?
Wat dacht je van het in de Foodlog-header framen van een supermarkt als kwaadspreker, die
moverende redenen ziet om evident NIET "milieuschone" vis uit zijn assortiment te weren?
... van het evident klinkklare onzin nakwaken van iemand wiens - belanghebbende! - functie
niet vermeld wordt, zoals: "geen afvalstoffen opnemen, want air breather"?
Sorry Dick, maar dat was ik van dat "lekkere & betrouwbare" Foodlog toch wat anders gewend.