De Franse supermarktketen Carrefour heeft een boete van €1,75 miljoen opgelegd gekregen voor oneerlijke handelspraktijken.

Volgens de Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF), het agentschap voor mededinging, consumentenzaken en fraudebestrijding dat onder het Ministerie van Financiën valt, heeft Carrefour tijdens de jaarlijkse prijsonderhandelingen met leveranciers in 2016 gebruik gemaakt van 'concurrentiebeperkende praktijken'. Carrefour had van zijn leveranciers een 'aanvullende distributiekorting' geëist; leveranciers die daar niet mee instemden werden van de prijsonderhandelingsronde uitgesloten. Dat kan volgens de mededingingsautoriteiten niet door de beugel.

De Parijse handelsrechtbank oordeelt dat er sprake was van concurrentiebeperking en legt de boete onvoorwaardelijk op. Carrefour gaat niet in beroep. Volgens de retailer is er in februari 2016 meteen een einde gemaakt aan de praktijk. "De rechtbank heeft het beginsel van de korting niet verworpen, maar is van oordeel dat de toepassing ervan onvoldoende gerechtvaardigd was," aldus een woordvoerder op Reuters.
Reuters - Carrefour condamné à 1,75 million d'euros d'amende après une enquête de la DGCCRF
Reageer
  • Deel
Druk af