De Amerikaanse supermarktformule Kroger wil “het gat vullen” tussen de aanbevelingen van een arts en het eigenlijke voedsel dat klanten mee naar huis nemen, zegt Krogers voedingskunde Bridget Wojciak in Supermarket News.
Het bedrijf gaat als volgt te werk. Een arts schrijft een ‘voedselrecept’ uit aan de patiënt. In de winkel helpt een diëtist de patiënt door een persoonlijk voedingsadvies op basis van de orders van de arts te geven. Dat is meer dan alleen het vullen van het winkelmandje van de patiënt. De Kroger Health-professional kijkt daarvoor niet alleen naar de gezondheidstoestand van de patiënt, maar ook naar de levensstijl, de gezinssituatie, het budget en de kookvaardigheden van de klant.
Het advies moet de patiënt zoveel mogelijk handvatten geven om daadwerkelijk zijn of haar gedrag te veranderen. Daarbij leert de klant ook de relatief nieuwe ‘personalized nutrition’ app van de supermarkt gebruiken.
Kroger test het principe sinds afgelopen voorjaar in een vestiging in Ohio met een lokale arts en een aantal van zijn diabetespatiënten. De resultaten van de pilot stemt de keten positief. Kroger verwacht de voedingsadviezen uit te breiden vanuit specifieke aandoeningen en ziektes. Denk aan kanker en hartziekten, maar ook aan voorkomen daarvan voor mensen met aanleg voor zulke kwalen.
De supermarkt wil het 'voedsel als medicijn'-principe uitbreiden naar meerdere winkels.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#4 Klopt, zou ik ook doen als super.
Zelf word ik altijd een beetje kriebelig als ik het gevoel heb dat 'men' aan mijn eten wil komen. Wat er allemaal slecht zou zijn, en jaren later toch opeens zelfs weer heel goed zou zijn.
Hopelijk leidt de info die de super krijgt tot een mooie verschuiving van het assortiment! Uitbreiding zou natuurlijk nog mooier zijn.
Maria, je kunt het ook omdraaien: vanwege die data kan de super je beter bedienen. Uiteraard geeft dat weer een nieuw commercieel voordeel.
Doet mij vermoeden dat dit een van de manieren is waarop deze supermarkt meer van haar klanten te weten wil komen.
Maar... is zout nu wel of niet goed, mag verzadigd vet nu wel of niet, hoeveel eitjes, kun je in plaats van echte suiker gewoon nep-suikers consumeren, is een huis met begane grond, eerste en tweede verdieping, geen huishoudelijke hulp en twee kidjes een argument om niet een dag in de week te sporten, is volle melk beter dan magere melk, is bruin brood uit de super gewoon wit brood met gebrande suiker voor het kleurtje, zit er in biologisch altijd meer vitamines, bevat biologisch zero gewasbestrijdingsmiddelen???
Allemaal vragen waarvan ik mij afvraag of die door de professionals beantwoordt zouden kunnen worden. En zouden die professionals het onderling eens zijn?
#1 Theo,
De arts hoeft toch geen zinnige dingen over voedingszaken te vertellen? Dat doet blijkbaar de Kroger Health-professional. Het lijkt me alleen maar prettig dat als je van een arts het advies krijgt dat je gezonder moet gaan eten/leven je van een professional, die met meer dingen rekening houdt, handvatten krijgt hoe dit aan te pakken.
Een arts die een ‘voedselrecept’ uitschrijft kan een goede aanvulling of zelfs een alternatief zijn op het alleen maar voorschrijven van medicijnen, waarvan zo’n 80 % geen werking heeft.
In de US of A zijn er kennelijk opeens artsen die de voedingsmaterie hebben weten te doorgronden. Als dit zo is is dit een grote stap voorwaarts. Maar ik zou hier in ons land niet zo 1,2,3 een arts weten te vinden die zinnige dingen over voedingszaken weet te vertellen. Waar oh waar zijt gij?
Zelfs kanker genezen met wat boodschapjes kan. Leg dat maar eens uit aan Martijn Katan. Geen arts maar weet er toch alles van. Knappe man.