Dat meldt vandaag Distrifood. Directeur Leendert van Eck liet het vakblad weten zijn duurzame basiskip in heroverweging te nemen ‘na de teleurstellende uitspraak van de ACM’. Ook supermarktketen PLUS zou inmiddels overwegen de zogenaamde Kip van Morgen aan zijn winkels voorbij te laten te gaan.

De Nederlandse supermarkten besloten hun basiskip te verduurzamen, maar ontmoetten weerstand van de Mededingingsautoriteit ACM.

De ACM oordeelt dat het verhogen van de basisnormen in ons land in de wet moet worden verankerd. Zolang dat niet gebeurt en supermarkten consumenten geen andere keuzen laten, moet het Mededingsrecht over het ophogen van de ondernorm van het kipaanbod beoordelen als een ontoelaatbare vorm van gedwongen nering.

Albert Heijn en Jumbo kozen voor een duurzamer basiskip en voeren de uitrol daarvan wel verder uit.

Toevoeging, 20 mei, 11:30h:
Supermarkt Plus liet ons vanmorgen weten in het geheel niet van plan te zijn de Kip van Morgen te staken: PLUS maakt binnen afzienbare tijd de overstap van regulier kippenvlees naar de Kip van Morgen. PLUS blijft zich daarnaast actief inzetten om meer consumenten de overstap te laten maken naar de Hollandse Beter Leven kip en biologisch kippenvlees. We zien dat de verkopen van deze producten ieder jaar stijgen. Het aandeel Beter Leven kip is inmiddels gestegen van 10 naar 15 procent en we streven naar 20 procent eind 2015. In onze weekfolder en diverse magazines besteden we steeds meer aandacht aan de diervriendelijkere vleesproducten om de consument hier continu op te attenderen.

Deen liet weten:


Fotocredits: witte kip, Kiity Terwolbeck
Dit artikel afdrukken