Aangrijpend
Waarom zijn superfoods zo gewild? Dat komt omdat ze iets beloven dat met geen enkel ander voedingsmiddel, medicijn of operatie mogelijk is, namelijk op een eenvoudige manier gezond worden of blijven. De onderbouwing van de werking van een superfood is meestal gebaseerd op een goed bewaard, eeuwenoud geheim uit een verre onbekende cultuur. Of het aangrijpende verhaal van de verkoper die al jaren geleden was opgegeven door zijn artsen, maar nu dankzij het gebruik van een superfood gezonder is dan ooit. Uiteraard kunt u dat nu bij hem kopen.
Grote borsten
Dit vertrouwen in superfood doet me denken aan het bijgeloof van aanhangers van de zogenaamde signaalleer. Zij geloven dat de functie van bepaalde etenswaren is af te leiden uit de vorm van die vruchten of groenten. Neem bijvoorbeeld de vorm van oesters en asperges. Ze vertonen enige overeenkomst met menselijke geslachtorganen en zouden daarom lustopwekkend zijn. Maar dan mag je ook geloven dat je van asperges of boontjes broodmager wordt en van meloenen (ook een superfood) grote borsten krijgt.
Het Voedingscentrum beweert dat superfoods niet bestaan. Je wordt er niet beter of slechter van, maar het kost je wel een hoop geld. Veel zogenaamde ‘foodies’ of voedingsfreaks hebben kritiek op het Voedingscentrum. Volgens hen loopt het Centrum minstens 10 jaar achter en geeft het saaie en stoffige adviezen met de heilige schijf van vijf in de hand.
Geheim wapen
Het Voedingscentrum heeft ongelijk, want er is wel superfood. Het is zelfs spotgoedkoop en je wordt er wel degelijk beter van. Samen met mij verheugen honderdduizenden mensen zich op hun eigen superfood: sla en spinazie uit eigen tuin of appels en peren van je eigen boom. Dat zijn je geheime wapens tegen alle kwalen die je nu nog niet voelt!
Superfood groeit in je achtertuin. Verzorg ze met liefde, dan zorgen zij nog beter voor jou. En nog belangrijker, als je deze superfoods super gevarieerd eet, is dat ook nog eens super gezond.
Fotocredits: Mississipi Water Melons, uitsnede, Jimmy Smith
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hendrik, het 9% aandeel van vleesproductie in de mondiale CO2-emissies komt niet alleen door ontbossing. De vee- en vleesketen gebruikt ook energie. O.a. voor koeling en bijvoorbeeld voor de productie van krachtvoer.
Maar ontbossing levert een groter CO2 effect. Misschien bedoel je dat als we geen vlees aten, we wel iets anders zouden eten, wat ook emissies zou geven. Klopt, maar dat kan een stuk minder zijn.
Maar ben blij dat je ook over minder radicale scenario's wilt praten. Now we can talk.
Jos, we kunnen niet zonder kunstmest omdat er bij alle voedselproductie, dierlijk of plantaardig, mineralen verloren gaan. We kunnen wel zorgen steeds minder afhankelijk van fosfaatkunstmest te worden door:
- efficiënter met fosfaat om te gaan. Vooral in China en India is daar enorme winst te boeken.
- fosfaat terug te winnen uit rioolslib, zoals in NL begint te lukken. Kan ook uit de residuen van vuilverbranding;
- meer fosfaat uit de bodem te mobiliseren. Dat kan o.a. met mycorrhiza's.
Naarmate we daar beter in slagen kunnen we de landbouwproductie beter overeind houden met steeds minder kunstmest.
Niemand weet hoe lang de P-reserves strekken, zelfs de beste experts niet. Dus is het verstandig uit te gaan van een worst case scenario, waarbij de reserves binnen 100 jaar zijn uitgeput. Misschien is het pas over 300 jaar, maar daar kunnen we maar beter niet op gokken. Bovendien, wat is 300 jaar? Ook maar een stuk of 12 generaties. Aan de slag dus.
Frank, vernieuwing ? Ik geef de voorkeur aan om de klok terugdraaien. Minimaal 50 jaar. En over die twee vierkante meter, als je daar van moet leven, dan zijn we gelijk af van welvaartsziekten zoals overgewicht.
Hendrik, over de asociaal hoge bevolkingsdichtheid in Nederland hoor ik niemand klagen. Vreemd. Want dat is toch wel de oorzaak van alle ellende.
Het is duidelijk Hendrik. Toch ligt in vernieuwing/ anders denken onze enige hoop. Hoe dan ook.
#93 Wouter, ik zie nu pas je reactie, had het antwoord aan Jos vanmorgen vroeg al geschreven, maar er moet ook gewerkt worden. Ik zeg volgens mij nergens dat jij volledig in het kamp Thieme thuis hoort.
Betreft scenario Thieme. Die heb ik proberen uit te werken. Met argumenten, zie onvoldoende verweer, eigenlijk geen. Hoef jij ook niet te doen. Is haar taak.
Ik stap met alle plezier over naar reële andere scenario's, dat van Thieme is een mythe met geen enkele houdbaarheidsdatum.
Nog even over mijn interpretatie van Livestock etc, Mijn rekensom zo uit mijn blote hoofd is 18% min 9+%=9-% Zo zie ik het als je haar scenario uitwerkt. Stick to het scenario zou ik willen zeggen wanneer cijfers op tafel komen die vooral ideologisch gebruikt worden.
Ik heb wel meer rekensommen over deze problematiek gezien die in dezelfde richting wijzen. Weg met de Hummer en energie op de bon.
Een achterneef die goed wil doen o.a. in Haïti en die het verder goed bedoeld, Masanobu Fukuoka, permaculture, ecofarming, guerrilla farming, etc. gaf zijn vader, mijn neef het boek "Overleven op je eigen km2". Rekensom, Frank, hoeveel Nederlanders doen dan mee? En waar laat je de anderen. En wie zijn die anderen.
Voor wietconsumptie moet t voldoende zijn voor een heel gezin ;)...
of anders als voortdurende bron van allerlei kruiden terwijl er ook nog wat klimboontjes, bramen en sla geteeld kunnen worden.... dat geeft geen dagelijkse kost maar toch leuk om een maand lang bonen te kunnen plukken.
ps eenjarige klimgewassen zijn prima voor kleine ruimte's, zoals balkons.... en hangaardbeien...