Volgens het voedingscentrum bestaan superfoods niet. Superfood is momenteel ongekend populair, want ze zitten boordevol met krachtige bioactieve stoffen, zoals fytonutriënten, antioxidanten, mineralen en megavitaminen. Allemaal door de natuur zelf gemaakt om veroudering, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker te voorkomen. Eén op de tien Nederlanders gelooft in de kracht van superfood. Klachten zoals vermoeidheid en andere lichamelijke ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Superfoods zijn meestal zeldzame, exotische vruchten of producten, zoals gijobessen, tarwegras, algenextracten en kokosvet. Enkele jaren geleden werd kamelenmelk gepromoot als hét ultime superfood. Kamelenmelk was toen het geheime wapen tegen kanker, infecties en andere vreselijke aandoeningen.

Aangrijpend
Waarom zijn superfoods zo gewild? Dat komt omdat ze iets beloven dat met geen enkel ander voedingsmiddel, medicijn of operatie mogelijk is, namelijk op een eenvoudige manier gezond worden of blijven. De onderbouwing van de werking van een superfood is meestal gebaseerd op een goed bewaard, eeuwenoud geheim uit een verre onbekende cultuur. Of het aangrijpende verhaal van de verkoper die al jaren geleden was opgegeven door zijn artsen, maar nu dankzij het gebruik van een superfood gezonder is dan ooit. Uiteraard kunt u dat nu bij hem kopen.

Grote borsten
Dit vertrouwen in superfood doet me denken aan het bijgeloof van aanhangers van de zogenaamde signaalleer. Zij geloven dat de functie van bepaalde etenswaren is af te leiden uit de vorm van die vruchten of groenten. Neem bijvoorbeeld de vorm van oesters en asperges. Ze vertonen enige overeenkomst met menselijke geslachtorganen en zouden daarom lustopwekkend zijn. Maar dan mag je ook geloven dat je van asperges of boontjes broodmager wordt en van meloenen (ook een superfood) grote borsten krijgt.

Het Voedingscentrum beweert dat superfoods niet bestaan. Je wordt er niet beter of slechter van, maar het kost je wel een hoop geld. Veel zogenaamde ‘foodies’ of voedingsfreaks hebben kritiek op het Voedingscentrum. Volgens hen loopt het Centrum minstens 10 jaar achter en geeft het saaie en stoffige adviezen met de heilige schijf van vijf in de hand.

Geheim wapen
Het Voedingscentrum heeft ongelijk, want er is wel superfood. Het is zelfs spotgoedkoop en je wordt er wel degelijk beter van. Samen met mij verheugen honderdduizenden mensen zich op hun eigen superfood: sla en spinazie uit eigen tuin of appels en peren van je eigen boom. Dat zijn je geheime wapens tegen alle kwalen die je nu nog niet voelt!

Superfood groeit in je achtertuin. Verzorg ze met liefde, dan zorgen zij nog beter voor jou. En nog belangrijker, als je deze superfoods super gevarieerd eet, is dat ook nog eens super gezond.

Fotocredits: Mississipi Water Melons, uitsnede, Jimmy Smith
Dit artikel afdrukken