Volgens deskundigen betekent de vondst van de superbacterie, Pseudomonas fluorescent in dit Canadese geval, buiten een ziekenhuisomgeving en in voedsel, dat consumenten meer risico gaan lopen. De bacterie kan immers gemakkelijk via direct contact of kruisbesmetting overgedragen worden.
Wetenschappers waarschuwen ook voor het gevaar dat de genetische mutatie die van de gewone Pseudomonas fluorescent (die veel voorkomt in de grond en in water) een resistente variant maakt, ook in het lichaam gedeeld kan worden met andere bacteriën zoals bijvoorbeeld E.coli-bacteriën die in de darm voorkomen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ook allerlei alledaagse infecties (E.coli veroorzaakt bijvoorbeeld blaasontsteking) niet meer met antibiotica te behandelen zijn.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6: en al die antibiotica komt uiteindelijk ook in zee terecht via allerlei kanalen, er zitten al enorme hoeveelheden medicijnen in drink/kraanwater die ze er niet meer uit krijgen alsook allerlei pesticiden enz, logisch dat bacteriën gaan muteren en resistent worden, dat zie je toch ook met de roundup ready gewassen? Elk jaar moeten de boeren meer spuiten omdat (on)kruiden er steeds beter tegen bestand raken, zo gaat het ook met insecten en dus ook met bacteriën.
Alarmerend bericht.
Des te belangrijker dat de spelling in orde is. Het is niet P. fluorescent, maar P. fluorescens.
Dick B meldt in zijn laatste bericht oa: "Dat ze nu niet op vlees, maar op een ander voedingsmiddel zijn aangetroffen maakt de monitoring er niet simpeler op". Zolang er antibiotica gebruikt worden in de bioindustrie, zelfs al wordt dit met 50% teruggedraaid, zullen er AB-resistente bacteriën komen, die zich makkelijk verplaatsen in de omgeving. Monitoren is dweilen met de kraan open ... geen AB gebruiken, alleen als het echt nodig is, is de oplossing. Maar dat is erg lastig om te controleren. ook in vis- en garnalenfarms wordt het ingezet. En in veel mindere mate, maar ook kwalijk, wordt er veel AB niet terecht voorgeschreven. Dat laatste vooral in andere landen.
Wás dat maar zo, Willem! Alhoewel... ;-)
Ik neem aan dat daar met man en macht naar gezocht wordt, net zoals dat het geval is bij MERS-CoV. Die carbapenemase-besmette inktvis is blijkens CDC-berichtgeving aangetroffen bij een "Chinese grocery store in Saskatoon, Canada. The squid had probably been imported from South Korea"
Als je dat zo leest, is de tracking & tracing voor verbetering vatbaar.
Dergelijke bacteriën zijn reeds 2 jaar terug aangetroffen in Duitse kippen- en varkensstallen, en bij "cattle". Ik vrees dat het, net zoals dat met MRSA het geval was, een kwestie van tijd is of dergelijk vlees wordt ook in de schappen van de supers aangetroffen.
Dick B, jij weet toch alles, hoe komt het dan dat het in een inktvis gevonden is en niet in een varken of kip? Of kunt u hier niet inhoudelijk op reageren?