De stemming in het Britse Lagerhuis over de brexit-deal van premier Boris is niet doorgegaan. Op de als 'Super Saturday' aangekondigde zitting van het Britse Parlement is een amendement aangenomen dat premier Boris Johnson verplicht uitstel van de brexit aan te vragen, ook als zijn deal zou worden aangenomen. In reactie daarop heeft de regering de stemming over het akkoord uitgesteld naar volgende week.

"Helaas, de gelegenheid om een betekenisvolle stemming te houden is verlopen, want de betekenisvolle stemming is ontdaan van alle betekenis", zei Johnson na de stemming, aldus Nu.nl.

Het gewraakte Letwin-amendement, dat met een meerderheid van 16 stemmen werd aangenomen, is een soort 'verzekeringspolis'. Het amendement moet voorkomen dat de regering alsnog zonder akkoord uit de EU zou stappen. Die optie zou bestaan omdat het Lagerhuis zowel het uittredingsakkoord moet goedkeuren, als de wetgeving die nodig is om het akkoord uit te voeren. Brexit-hardliners zouden door wel met het akkoord in te stemmen maar vervolgens die wetgeving te blokkeren alsnog een no deal-brexit kunnen forceren.

Nu de stemming over het akkoord van tafel is, zou Johnson eigenlijk opnieuw naar Brussel moeten om om uitstel te vragen. Dat is het gevolg van de wet-Benn, die begin september werd aangenomen. Johnson is dat niet van plan en wil maandag met de benodigde 'Letwin-wetgeving' komen. Naar verwachting zal het Lagerhuis dan dinsdag opnieuw over de deal kunnen stemmen. De extra dagen die Johnson wint, zijn in zijn voordeel omdat de kans stijgt dat hij een meerderheid van parlementariërs voor zijn akkoord zal kunnen willen.

Het Britse Parlement is vooralsnog vooral boos omdat de extra parlementszittingen getuigen van 'disrespect'. Volgende week staan de 'Algemene beschouwingen', naar aanleiding van de Britse Troonrede, op de agenda.

UPDATE, 20 oktober, 8:30 uur: Johnson vraagt toch uitstel, lijkt het
De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk meldt dat hij van premier Johnson een onondertekende brief heeft ontvangen waarin hij om uitstel van de brexit vraagt én een brief waarin staat dat uitstel ongewenst is. Er is nu een vreemde situatie ontstaan: vraagt de premier nu wel of niet om uitstel? Wettelijk is hij volgens Britse experts verplicht om uitstel aan te vragen.
Dit artikel afdrukken