Niet met de helft, maar met tweederde terugdringen
Maar Britse wetenschappers (University College London en London School of Hygiene and Tropical Medicine) hebben vastgesteld dat de reductie nog ambitieuzer zou moeten zijn: maximaal 3% van de dagelijkse energie-inname zou nog maar uit suiker mogen worden gehaald. Het onderzoek is verschenen in BMC Public Health.
Tandbederf: 5 à 10 procent zorgkosten
De onderzoekers komen tot hun aanbeveling na een diepgaande analyse van de gezondheids- én financiële gevolgen van tandbederf. Suiker is de belangrijkste factor bij de ontwikkeling van tandbederf en daarom is het een 'grotendeels te voorkomen ziekte'. Uit het onderzoek blijkt dat een toename van bijna geen energie uit suiker tot 5% van de energie-inname uit suiker het tandbederf bij kinderen verdubbelt. In industriële landen bedragen tandartskosten tussen de 5 en 10% van de zorguitgaven.
Harde maatregelen nodig
Uit gegevens over de suikerinname van diverse leeftijdsgroepen blijkt dat de reductie niet makkelijk zal zijn. Tussen 2008 en 2012 haalden jonge kinderen 11,9 tot 14,7% van hun energie uit toegevoegde suikers, tieners maar liefst 15,6%, volwassenen 12,1% en 65-plussers 11,5%.
Co-auteur professor Philip James pleit voor een aantal harde maatregelen, waaronder:
- het weghalen van snoep en frisdrankautomaten in alle overheidsgebouwen (ook scholen en ziekenhuizen)
- speciale suikerlabels voor levensmiddelen die meer dan 2,5% aan de energie-inname bijdragen
- een suikertax om consumptie terug te dringen.
Volgens James is de actie echt nodig omdat suikerconsumptie een 'enorm issue is voor de volksgezondheid', schrijft BBC News Health. Vrijwel niemand haalt op dit moment de 10% norm, laat staan de verlaging naar 5%.
Eén blikje fris en je zit al aan je (suiker)tax
Om een beeld te geven: voor een gemiddelde vrouw komt een energie-inname van 5% uit vrije suikers neer op 25 gram suiker, 5 a 6 klontjes per dag. Voor een man staat de teller op 35 gram, 7 à 8 theelepels. Dat betekent dat een man één blikje frisdrank kan drinken en hij zit al aan zijn tax. En dat is nog zonder de suiker die onvermijdelijk ook nog in andere voedingsmiddelen zit.
Fotocredits: Andres Rodrigues
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het weghalen van dranken uit automaten op scholen is zinloos, zoals in USA al is gebleken. Niet op school dan gewoon meenemen of bij de benzinepomp om de hoek halen.
Alleen het belasten van suiker aan de bron zodat het een te duur ingredient wordt om toe te voegen zal m.i. effectief kunnen zijn in de volle breedte
Nog beter; warme schoolmaaltijden met vlees en/of ei.
Beginnen met het weghalen van de frisdrank- en snoepautomaten, vervangen door water- en 'fruitautomaten' met (eventueel voorgesneden) fruit en groente lijkt me een strak plan. Wel wat extra subsidie naar de scholen om inkomstenderving op te vangen.