Hoewel het nodige bewijs laat zien dat deze industrieën doelbewust het ontwerp, de resultaten en de interpretatie beïnvloeden van de studies die zij betaald hebben, is veel minder bekend over de invloed van de levensmiddelenindustrie op betaald voedingsonderzoek.
Typerend zijn verklaringen waarin staat dat belanghebbende financiers van voedingsonderzoek geen enkele rol hadden bij de opzet, uitvoering, interpretatie, de verwoording of publicatie daarvan. Zonder een “smoking gun" is het moeilijk om het tegendeel te bewijzen.
De documenten laten er weinig twijfel over bestaan dat financiers die uitkomst wilden. De onderzoekers wisten wat de financiers verwachtten en stelden hen niet teleurIn het jongste nummer van JAMA Internal Medicine zeggen Kearns en drie collega's wel een smoking gun te hebben gevonden. Ze doken uitgebreid in archiefstukken uit de jaren 1950 en 1960 en konden overtuigend bewijzen dat een handelsorganisatie met belangen in suiker niet alleen betaalde voor onderzoek, maar ook de doelbewuste initiator en beïnvloeder was van onderzoek dat suiker vrij moest pleiten als belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Hoewel studies in die jaren wezen op een relatie tussen een voedingspatroon met veel suiker en het risico op hart- en vaatziekten, zorgde de suikerbranche ervoor dat wetenschappers en beleidsmakers zich gingen richten op de rol van vet en cholesterol in voeding. De branchevereniging betaalde omgerekend meer dan 48.000 hedendaagse dollars aan 3 Harvard-voedingshoogleraren voor een onderzoeksreview waarin de veronderstelling dat suikers voor hart- en vaatziekten zorgen, zou worden weerlegd.
Hoewel studies in die jaren wezen op een relatie tussen een voedingspatroon met veel suiker en het risico op hart- en vaatziekten, zorgde de suikerbranche ervoor dat wetenschappers en beleidsmakers zich gingen richten op de rol van vet en cholesterol in voedingDe review verscheen in 2 delen in de New England Journal of Medicine in 1967. De auteurs erkenden steun van de door de industrie gefinancierde Nutrition Foundation, maar ze verzwegen de financiering van hun review. [...] Ondanks het feit dat zij in eerdere publicaties zowel vetten als suikers hadden genoemd als risico voor hart- en vaatziekten, legde hun review opeens de nadruk op onderzoeksresultaten waarin verzadigd vet in plaats van suikers de oorzaak daarvan blijkt.
De documenten laten er weinig twijfel over bestaan dat financiers die uitkomst wilden. De onderzoekers wisten wat de financiers verwachtten en stelden hen niet teleur. Of ze dit onbewust of met opzet deden, of omdat ze echt geloofden dat verzadigd vet de grootste bedreiging is, is onbekend. Dat neemt niet weg dat wetenschap zo niet hoort te werken. is niet de bedoeling om op deze manier te werken. De review is eerder een vorm van public relations dan wetenschap."
Het complete editorial is hier (in het Engels) te lezen. Nestle vindt de studie van belang als historisch document dat laat zien hoe lang de levensmiddelenindustrie al gebruik maakt van gekocht onderzoek om producten gunstig te positioneren.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Laat een onderzoeker hier op dit forum vertellen hoe het werkt in de praktijk.
Deze fraude is helaas al lang verjaard en natuurlijk ook niet echt schokkend want we kennen onze pappenheimers. Het aantal dood door schuld of zware mishandeling loopt in de vele miljoenen door dit soort publicaties maar op een of andere manier wordt dit door ons systeem niet als een echte misdaad beschouwd. Ook Unilever dat doodleuk margarines promootte door reclame te maken met de verhouding meervoudig onverzadigde vetten tegenover verzadigde vetten zonder de veel schadelijker transvetten in de vergelijking mee te nemen kon en kan hier gewoon mee wegkomen (twee tot 5 miljoen doden door transvetten in vorige eeuw. Misschien moeten we wachten tot de strafzaak van Ficq tegen de tabaksindustrie voordat de voedingsindustrie ook voor de rechtbank gesleept wordt.
PS Over fraude gesproken, deze fraude is al 50 jaar geleden. Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam wil mogelijke fraude langer dan 5 jaar geleden ook niet meer rectificeren omdat ontlastend bewijs mogelijk dan niet meer aanwezig is. Dat onze wetenschappelijke literatuur zo vervuild raakt door onzin, ach . Fraude in abstracts of subsidie-aanvragen hoort net zoals woekerpolissen bij de financiële wereld bij een systeem waar je je geld moeilijk op een eerlijke manier kan verdienen. Alleen als we de inhoud en kwaliteit weer op de eerste plaats zetten en niet citatie-indexen, de goede key-words in bold is er kans het tij te keren, en moeten de regenten, die hier op koersen helaas een andere baan vinden.
#5 Astrid , Allen Het is diep treurig dat een echte wetenschappers zich voor dergelijke karretjes blijven laten spannen .. Zelf was ik zeer druk met schipholdossier , of te wet die grote Leugenmachine (Vanavond 20:00 uur journaal kom ik -tekort- aan het woord , want Schiphol viert zijn 100 jarig bestaan , met een megalomane directeur , (zeer gecompliceerde man bespeurde ik)
De Burendag, waar slechts PR , Veel PR, wordt gespuid .. Niets over CO-2 , Niets over, Ja waar wel over:
Recent hadden we de kwestie : Ultra fijnstof veel meer dan gedacht. RIVM suste de boel, dwz gaat vervolgonderzoek doen, (voor in de diepe Lade ! Terwijl Prof Lucas Reijnders UVA mij liet weten: Al die kennis al al bekend... Persoonlijk heb ik ook erg weinig fidusie in U.Wageningen..
De Raad voor Leefomgeving en Milieu (stevige club) stelde 4 weken gelreden: We moeten maar minder investeren in die Mainports Schiphol enRotterdam , Ze zijn veel minder "';Banenmotor dan ze steeds weer trachten te beweren... De Comm MER : Schiphol sjoemelt met de cijfers, zie ook het grote VK artikel .
Het gaat hier meestal niet meer om echte wetenschap, maar het uitleven van de Cognitieve dissonantie-theorie (links of rechtsom ) Binnenkort meer !
Wetende hoe het systeem van wetenschappelijke financiering in elkaar steekt, hoe m.n. bij voedingswetenschap consensus en emminence een belangrijke plaats innemen en hoe juist daar door belanghebbenden in gestuurd kan worden, hoe de industrie er wel bij vaart dat de recentste inzichten telkens een klein beetje veranderen, doet het gegeven dat sommige wetenschappers het een goed idee vinden om 'nudging' toe te passen of het idee om 'health by stealth' een prominente rol te geven mij soms toch rillen. Tijdens het Vinkje debat bleek het bijvoorbeeld nog altijd een moeilijk te accepteren gegeven dat verzadigd vet niet zo schadelijk is als al decennia beweerd wordt. "Maar de WHO vind het het ook", was zo ongeveer de reactie.
Martijn #11: ze zijn inderdaad lang niet allemaal niet-integer, maar bijvoorbeeld zo'n mechanisme als de 'natuurlijke schifting' van wetenschappers die het eens zijn met de opdrachtgever, zorgt wel voor een kwalijk soort bias.