McDonalds antwoordde:
Hartelijk dank voor uw email. De suiker zit voor het grootste deel in het broodje, de saus bevat 2 gram.
Ik hoop u hiermee te hebben geïnformeerd.
Nu heeft Joris nog een vraag: is dat normaal, zo'n 8 gram suiker in zo'n klein en licht broodje? McDonald's maakt immers duidelijk dat de suiker niet in de sla of de hamburger zit.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo Frans,
hoemeerjeweet van McDonalds zegt dat. Beetje vreemd inderdaad dat 1 bedrijf met 2 waardes komt.
In de saus zit 2 gram,zeggen ze. En in de augurk? Hoe zwaar zou een plakje augurk wegen?
In het vlees zit alleen zout en peper, beloven ze.
Ik weet niet waar die 10 gram vandaan komt, op de website van McDonalds staat dat er 8 gram suikers in een Big Mac zitten. Is dat veel? Laten we dat eens bekijken. Brood wordt traditoneel 'veredeld' met suikers en vetten. Gek genoeg zijn suiker en vet tot op zekere hoogte uitwisselbaar. In NL gebruiken bakkers meestal een broodverbetermiddel waarin ook andere additieven zitten, maar dat doet nu even niet ter zake. Het percentage 'veredeling' varieert van nul in hard brood tot 30% en meer in stollen. Vandaar dat stollen niet zo gauw oudbakken smaken. Let wel, bakkers rekenen alles als % van de bloem, dus '30%' betekent bijvoorbeeld 3kg op 10kg bloem. Het percentage verdeling is sterk streek en landgebonden. Limburgse bakkers voegen meer toe dan Friese (dat was vroeger in ieder geval zo). Ik heb helaas geen recept van een professioneel hamburgerbroodje, maar we kunnen wel een beetje gokken, want zo'n hamburgerbroodje is toch eigenlijk een mislukt wit bolletje. Op de website van Zeelandia kun je recepten vinden, er moet 15-20% Exact in. Bestudering van voedingswaarde en declaratie van Exact leert dat daar bijna 60% dextrose in zit. Bij 20% toevoeging kom ik op 7% in het brood. Vraag is nu, hoe zwaar is een Big Mac broodje? Een wit bolletje weegt 50 gram, een Big Mac broodje zal wel wat zwaarder zijn. 70 gram? Dan kom je dus op 5 gram suiker. In buitenlanden zoals de VS is witbrood vaak veel zoeter dan bij ons, dus dan komen we al wat dichter bij die 8 gram. En dan hebben we natuurlijk nog de augurk, de saus en het vlees. Zou er suiker in het vlees kunnen zitten? Ik heb wel eens begrepen dat in sommige vleesproducten glucose gaat.
Overigens spreekt McDonalds zelf van 'een beetje suiker', 'voor de kleur'. En additieven worden helemaal niet genoemd. Dat vind ik toch wel misleidend.
Aardappel is voor een groot deel zetmeel: zetmeel wordt in onze mond omgezet in suiker (door de amylase in het speeksel), die paar gram toegevoegde suiker zal het verschil niet maken op voedingsniveau, maar moet wel op de ingrediëntenlijst. Je zou de aardappeltjes ook in een amylasebad kunnen dopen.
Pieternel, waar heb je dat vandaan? Sla (latuw): 0,4 gram suiker per 100 gram, meloen (cavaillon): 10 gram. (bron: Nubel)
Wouter DH: dat van die duurzaamheid was maar om te lachen. Het bespreken ervan alleen al is negatiever voor de duurzaamheidsbalans dan de dikte van de frieten.
Wouter,
Jij weet daar meer van dan ik. Ik ga het nog een keer vragen. Kwam van een veredelaar.
@ Pieternel, daar klopt niks van. Een meloen heeft ongeveer 10 gram per 100 gram. De meeste slasoorten ongeveer 1 gram per 100 gram; 10x minder. Broodje aap.