Afgelopen vrijdagavond belandde ik min of meer per ongeluk in het Van der Valk Motel in Breukelen. De wisselstoring bij Utrecht CS was er de oorzaak van. Cécile was gevangen in het treinnetwerk en kon niet meer van Amsterdam naar Utrecht komen. Het dichtstbij was Breukelen. Of ik haar wilde komen ophalen met de auto. En dan daar maar meteen eten, want het was vrijdag, we hadden geen zin meer in koken. Het komt in de beste huishoudens voor ;-)
Ik moet bekennen: ik ben helemaal niet zo negatief over VdV als heel wat culi's. Het is meestal een fatsoenlijke hap voor een nette prijs. De wijnen zijn niet onaardig en redelijk geprijsd. Dus wat zeuren mensen die de VdV-formule willen vergelijken met restaurants met sterambities? Dan moet je er gewoon niet naar binnen gaan.
Waarom dan toch een opmerking over de Toekan? De hoeveelheid suiker in de dressing die echt alle perken te boven ging. Het leek wel een sausje uit een 'be-merkt' flesje of zakje. Boven die kwaliteit steeg VdV nog altijd uit. Niet meer kennelijk en dát stelt me teleur. Al helemaal omdat suiker op die manier een issue is die ik niet meer kan ontkennen. Een tijdje geleden besloot ik maar eens een einde te maken aan de hetze tégen suiker door de anti-suiker-lieden-onder-alle-omstandigheden 'staatsgevaarlijk' te noemen. Sinds we suiker hebben, hebben we er allerlei lekkere toepassingen voor gevonden. Suiker nu helemaal in de ban doen omdat de voedingsmiddelensmaakkmakers het overal in doen om een hoge smaakacceptatie te krijgen is wat mij betreft een vorm van het kind met het badwater weggooien.
Die suiker in de dressing (waar een beetje suiker of lhoning vaak inderdaad lekker is) deed me besluiten dat er een grens is bereikt: dit was geen dressing meer, maar een suikersaus!
Bah, want het was zo helemaal niks meer bij m'n salade met gerookte rib-eye (die overigens prima was). Een ook niet bij de licht gekoelde rode Beaujolais van Duboeuf met z'n aardige prijs.
Tijd dus om wél op te staan: als ik iets bestel, bestel ik dat en geen suiker!
Wie doet er mee? We sturen het gewoon terug. Dat kan natuurlijk ook met die merkproducten die zo stijf staan van de suiker dat ze niet meer weg te kauwen zijn.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gentechmaïs waaruit HFCS wordt gemaakt. Het wordt steeds ingewikkelder om nog aan écht voedsel te komen :-)!
Over HFCS zijn inderdaad enige twijfels, gezien "Vruchtensuiker maakt extra dik" en "Vruchtensuiker, niet natuurlijk en niet zo veilig".
Jacobus
neu, de totale consumptie stijgt, maar het verschuift richting de graan-suikers/ stropen (mais HFCS!), die goedkoper zijn (en zullen blijven, ze blijven een vast percentage onder de suikerprijs zitten, en hebben een lagere kostprijs), en waarschijnlijk ongezonder zijn...
Ik kwam net dit bericht tegen. Zou dat helpen.
Ik vind de KvW stijl vanwege het simplisme irritant, maar het programma wil ik niet missen, want ze graven lekker, en vinden ook wel wat.
Maar het commentaar erbij vormt bijna een risico: omdat ze zo chargeren, de vragen leidend stellen, verliezen ze vrees ik snel alle impact, en reduceren ze zichzelf tot amusement.
Grote bedrijven doen er overigens best aan zo lang mogelijk (...) niet te reageren, en dat weten ze...
Hans en Jacobus, dit is dus wéér zo'n verhaal: hoe spreek je het publiek aan op een manier die én bij de werkelijkheid ligt én past bij het snapvermogen van mensen? Doe je het communicatief op een effectieve manier - zoals de KvW uitzending - dan doe je de werkelijkheid van ongeraffineerde vruchtensuikers geweld aan. Maak je het verschil wel, dan wordt alles weer relatief.
Was het toch niet handiger geweest als de KvW het had gehad over 'toegevoegde suiker' om te laten zien dat dat een beetje meer is dan jezelf thuis in de soep, bij de boerenkool en je in de oven gestoofde tomaat zou doen?
Maar daar zit natuurlijk de makke: dat is helemaal niet terug te vinden op het etiket. Ze hebben daarom noodgedwongen alle Kcal in de al even pure calorieën van klontjes suiker vertaald. Of vergis ik me nou?
Ze zouden natuurlijk in een fuik lopen, maar eigenlijk zou de voedingsindustrie moeten protesteren tegen deze foute voorstelling van zaken. Maw: CSM doet aanmerkelijk minder goede zaken dan de KvW suggereert!
Potverdorie: hoeveel suiker is nou wél toegevoegd die mensen 'zoetdoof' maakt en mijn eten bederft?!?!?