Tijdens de jaarbijeenkomst van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) werd voor de eerste keer de FNLI Award uitgereikt, voor "het beste creatieve en innovatieve project van medewerkers uit de achterban van de levensmiddelenindustrie met een grote potentiële impact op belangrijke thema’s als gezondheid, duurzaamheid, voedselveiligheid en transparantie."

Het publiek kon kiezen uit het initiatief 'Onderweg op 100% eigen groen gas' van de Suiker Unie, de 100% gerecyclede plastic flesjes van Lipton Ice Tea en het voedselveilige stoomproces voor kruiden en specerijen van Euroma. Een jury had de voorselectie gemaakt; de kandidaten presenteerden zich in een filmpje en op het podium.

Ad Jansen kreeg de meeste stemmen van het publiek, zo'n 300 bezoekers uit de industrie, politiek en de agri-food sector. De Suiker Unie produceert jaarlijks zo'n 25 miljoen kubieke meter biogas in zijn eigen biomassavergisters. Verreweg het grootste deel van de suikerbieten wordt verwerkt tot suiker, de pulp tot veevoer. In de vergisters gaan laagwaardige resten, zoals afgebroken puntjes die anders op het land achterbleven, het digestaat gaat terug naar de boeren.

Jansen kreeg voor elkaar dat het groene gas in het eigen transport van Suiker Unie gebruikt wordt. Hij werkte samen met truckleveranciers (Scania, Iveco) en klanten (Mars, FrieslandCampina). Inmiddels rijden er 6 trucks op 100% eigen groen gas, de zevende truck moet er voor het einde van dit jaar zijn. Een biogastruck kost zo'n 45% meer dan een dieseltruck, maar rijdt niet langer op fossiele brandstof. Het initiatief pas bij de ambitie van Suiker Unie om 'de groenste bietenverwerker van Europa te zijn.'

Woensdag nog haalde Coca-Cola de pers met 300 flesjes met 25% gerecycled plastic. Lipton Ice Tea kan een fles van 100% gerecycled plastic maken omdat het Nederlandse team een eigen recycling-cyclus opgezet heeft. De gerecyclede flesjes worden gemaakt van de oude Ice Tea flesjes van Lipton zelf. (Bijna) geen probleem met vervuiling of laaggradig bronmateriaal. Alles is al 'foodgrade' PET. Het moeilijkst is het organiseren van de recycling. In Nederland is dat nu gelukt. De uitdaging ligt in de rest van Europa.
Dit artikel afdrukken