In de Studium Generale-reeks van Wageningen University & Research staat op 20 januari de documentaire 'Wisdom of the Mountains' centraal. De documentaire volgt Frederik van Oudenhoven door het Pamir-gebergte in Tazjikistan en Afghanistan. Als etnobioloog onderzoekt van Oudenhoven hoe kennis en tradities, zaden, voedsel en landbouwtechnieken zich ontwikkelen vanuit de interactie tussen mens en natuur.

Samen met Jamila Haider, onderzoeker van het Stockholm Resilience Centre, schreef van Oudenhoven het boek With our own hands, 'a celebration of food and life in the Pamir Mountains of Afghanistan and Tajikistan’. Het boek beschrijft traditionele gerechten en de voedsel- en landbouwcultuur van het Pamiri-volk. In 2016 ontvingen de auteurs hiervoor de prijs voor ’s werelds beste kookboek, de Gourmand Award.

In de 40-minuten durende documentaire ‘Wisdom of the Mountains’ gaat de schrijver terug naar het Pamir-gebergte en hij geeft het boek - gedrukt in het Engels en in twee Perzische dialecten - aan de boeren die hun kennis en voedsel met hem gedeeld hebben. Met hen praat Van Oudenhoven ook over toekomstige uitdagingen. Hoe behoudt het Pamiri-volk zijn tradities in een nieuwe wereld?

Van Oudenhoven zelf introduceert de documentaire tijdens deze Studium Generale, deelt zijn ervaringen en gaat in discussie met het publiek. Hoe combineer je de ontwikkeling van een land met het behouden van de biologische en culturele diversiteit?

‘Wisdom of the Mountains’ won in 2017 de award voor beste documentaire op het Food Film Fest in Bergamo, Italie. In 2019 ontvingen ze de ‘Silver Sheperd’ award op het Kučevo Ethnological Film Festival in Servië.

Informatie
Datum: 20 januari 2019
Tijd: 20:00
Prijs: Gratis
Locatie: Impulse, building number 115, Stippeneng 2, Wageningen.

Meer informatie over deze Studium Generale vind je op de website.
Dit artikel afdrukken