Hoe en wat je eet kan echt verschil maken voor hoe je je voelt. Dat laat de hogeschool Van Hall Larenstein studenten ervaren tijdens het nieuw-ontwikkelde practicum Student & Voeding, schrijft Voeding en Psyche. Studenten van de richting Gespecialiseerd Kok/Dutch Cuisine waren hun eigen proefpersoon en kregen de mogelijkheid anders te gaan eten en te ervaren wat dat voor gevolgen had. De deelnemers konden kiezen uit 6 voedingspatronen: intermittent fasting, koolhydraatbeperkt, ‘mindful’ eten, oervoeding, Schijf van Vijf of veganistisch. Ze bestudeerden er wetenschappelijke literatuur over en hielden zich 12 dagen lang aan het betreffende dieet. De studenten die koolhydraatbeperkt of oervoeding volgden waren het meest enthousiast over de effecten ervan op hun welzijn en functioneren. Sommigen zijn van plan zo te blijven eten. De Hogeschool stelt het practicum beschikbaar "voor alle opleidingen."
Voeding en Psyche - Laura Baars
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#9 Martijn,
In ieder geval een leuke score...
#6 John,
Wat is het probleem met bonen? Ik weet dat bonen een mengsel van zetmeel en eiwit bevatten en daarom combineer ik ze veelal alleen met groenten. Of gaat het je bij bonen om wat wel/niet is toegestaan bij paleo?
Sytske Barkhuis #8 100% van de inwonende twee pubers; hun reden was, dat ik dat als advies gaf.
#4 Martijn van der Plas,
Over hoeveel pubers heb je het?
En wat was voor hen de reden om gebakken eieren met spek te gaan eten?
John van Kessel #6
Ik denk niet dat onze voorouders 'lui' waren, behalve als je dat woord gebruikt in een sterk calvinistische betekenis. Veel paleontologisch/antropologisch onderzoek wijst er op, dat jagers-verzamelaars met een 25-urige werkweek goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Is een jager die in opperste concentratie stil zit om te wachten tot er een prooi binnen bereik komt 'lui'? Is een jager lui als hij werkt aan de ideale vuistbijl of speer , en hij na een paar uur besluit dat er morgen weer een dag is, maar waarbij zich terdege van bewust is dat 'geen goede speer = geen eten'?
Wat is precies het probleem met bonen?
Joep Goossens ,
zoals je zelf zegt: de moderne stilzittende westerling verbruikt minder energie doordat het leven makkelijk gemaakt is. Eiwitten blijven nodig voor onderhoud dus dat is de basis. Nu vraag ik me of onze voorouders ook lui aangelegd waren? Kozen ze ervoor om als het leven moeilijk werd een nieuw gebied op te zoeken waar het weer makkelijk was om het kostje bij elkaar te scharrelen en te overleven? tijd en energie stoppen in het versnellen van processen of zich weerbaar maken tegen de natuur was niet aan orde. Eigenlijk wel zeer interessant om die parallel te leggen. Zeker omdat bonen in die voedingsleer taboe zijn door een verkeerde verhouding energie / eiwit.