1
Fotocredits: 'Egel op de weg' Pixabay

FlashStruweel favoriete egelhangplek

Egels zijn dol op struweel: lage en dichte begroeiing. Dat blijkt uit het eerste zenderonderzoek met 6 Steenwijkse en 6 Zoetermeerse egels. De beestjes kregen 2 maanden lang een GPS-zender opgeplakt en de onderzoekers gingen 's avonds met handantennes op stap om de signalen te registreren. Egels blijken flink wat kilometers te maken. De Steenwijkse halen gemiddeld zo'n 1,5 kilometer per etmaal. De Zoetermeerse blijven steken op 358 meter. Het record kwam op naam van een Steenwijkse egel, die in één nacht 5 kilometer aflegde. Bij hun verplaatsingen blijken egels wegen, spoorlijnen en zelfs waterbarrières over te steken. De onderzoekers raden aan om in stedelijke gebieden meer 'groene verbindingen' aan te leggen, bijvoorbeeld door taluds aan te kleden met struweel en tuinen egelvriendelijk in te richten. Dat betekent: geen schuttingen en meer beplanting.

Nature Today - Nature Today | Resultaten zenderonderzoek leggen het geheime leven van de egel bloot, 30 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #1
  • 30 nov '20
  • 23:05

Aankleden met struweel? Helaas, dat is zoooo 1970. In Zeeland zijn duizenden kilometers struweel in de vorm van wilde Zeeuwse hagen vernietigd in ruilverkavelingen en "onderhoud". Vorige maand nog is het struweel op het talud tussen de spoorlijn en de A58 op de Sloedam bij het Maillardviaduct tussen Arnemuiden en Lewedorp over een kilometer lang met de grond gelijk gemaakt. Niet een beetje gesnoeid, maar met de grond gelijk gemaakt.

De egelstand bevindt zich in een dalende lijn. Vogelstand ook. Insectenstand ook.
Goh, hoe zou dat nu komen...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.