In april dit jaar nam het Europees Parlement een voorstel aan om de mogelijkheid te schrappen dat lidstaten voor hun eigen land strengere fytosanitaire maatregelen die verder gaan dan de Europese regels, schrijft Boerderij.

Staatssecretaris Sharon Dijksma zal zich - samen met andere lidstaten - gaan inzetten om de regel juist te handhaven. Ze doet dat om de exportpositie van Nederlandse teeltproducten te verstevigen. Zo kan Nederland door extra maatregelen bijvoorbeeld bruinrot in zijn pootaardappelen - een sector waarin Nederland wereldmarktleider is - voorkomen. Nederland wil dus strengere eisen om zijn pootgoed een 'edge' te geven in de internationale handel.

Die maatregel is vergelijkbaar met een Duitse regering die bijv. extra wettelijke eisen zou stellen aan de remsystemen van Duitse auto's om die aantrekkelijker te maken voor export. In het geval van auto's is dat niet nodig omdat BMW's, VW's en Mercedessen uitstekende merkwaarden hebben waar de wet niets aan kan toevoegen. Integendeel, want wie een BMW wil, wil geen Mercedes. Het onderscheid is dus nog sterker te maken. Nationale wetgeving is daarvoor niet nodig.

Bedrijven in de wereld bepalen ook zelf of ze genetisch gemanipuleerd zaad van Pioneer of Monsanto willen. Een en ander naar gelang de voorwaarden en performance van het zaad en de garantievoorwaarden daaromtrent.

Het beleidsvoornemen van Nederland laat zien dat Nederland - samen met andere landen - nog altijd vanuit het ministerie aan landbouwpolitiek voor het land wil doen. Op die manier blijft de overheid ook (minimaal mede)verantwoordelijk voor de economische prestaties van de sector. Toen vorig jaar echter de eiersector aangaf door dergelijk beleid in de problemen te zijn gekomen, gaf staatssecretaris aan dat het niet de bedoeling was dat de overheid voor onfortuinlijke ondernemerskeuzen verantwoordelijk kan worden gesteld.
Dit artikel afdrukken