Nog voor het einde van het jaar moeten de torenhoge strafheffingen op importgoederen tussen de EU en de VS van tafel zijn. Dat is de insteek van de ontwerpverklaring die de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Europese gesprekspartners Ursula Von der Leyen (voorzitter Europese Commissie) en EU-president Charles Michel volgende week willen tekenen, aldus de Volkskrant.

Bidens voorganger Donald Trump gebruikte het wapen van importheffingen om de Amerikaanse economie een boost te geven en te beschermen. In eerste instantie vooral in een handelsoorlog tegen China, maar met de heffingen op aluminium en staal trof hij ook Europa. En hoewel het met de EU niet tot een vergelijkbaar handelsconflict kwam, namen beide blokken de afgelopen jaren maatregel op vergeldingsmaatregel tegen elkaar. Vanaf zijn aantreden gaf Joe Biden aan ernaar te streven de banden met de EU weer aan te willen halen.

Aan de wortel van het handelsgeschil ligt een 17 jaar oude controverse over staatssteun aan Airbus (EU) en Boeing (VS). Voor 11 juli moet er een "evenwichtige oplossing" voor dit slepende geschil komen. Daarna zijn de strafheffingen op staal en aluminium aan de beurt, die moeten eind van het jaar verleden tijd zijn. Vooruitlopend op de nieuwe verhoudingen waren de afgelopen maanden de bestaande sancties al bevroren. De handelsstroom tussen de EU en de VS omvat bijna €1.000 miljard.

Een nieuw handelsakkoord - zoals het in 2016 afgeschoten TTIP - is vooralsnog niet aan de orde. Wel willen Brussel en Washington de rol van wereldleiders op zich nemen bij de overgang naar een digitale economie en samenleving, door het instellen van een nieuwe EU-VS Handels- en Technologieraad. De twee blokken willen ook samen optrekken bij de hervorming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat was onder president Trump wel anders.
Dit artikel afdrukken