Onlangs bracht Foodlog nieuws over een wel heel groot Amerikaans biologische melkveehouderijbedrijf dat de omvang heeft 60 Nederlandse melkveestallen heeft. Dergelijke bedrijven hebben een omvang die niet meer spoort met wat mensen zich voorstellen bij 'biologisch'.
Zo groot zullen Nederlandse bedrijven niet worden omdat daar de ruimte in ons land voor ontbreekt. Wel zullen ze groeien, en mogelijk groter dan we ons op dit moment kunnen voorstellen. De markt voor biologisch trekt immers aan en vergt betaalbare productie.
In verschillende toonaarden analyseerden we dat de ontwikkeling van de melkveehouderij in Nederland dwingt tot grotere bedrijven en zelfs grote biologische melkveebedrijven.
In een debat vanmiddag in de Eerste Kamer over de nieuwe wetgeving rond de melkveehouderij blijkt die gedachte als reëel naar voren te worden gebracht, meldt melkveehouderijkenner Wiebren van Stralen:
Zo groot zullen Nederlandse bedrijven niet worden omdat daar de ruimte in ons land voor ontbreekt. Wel zullen ze groeien, en mogelijk groter dan we ons op dit moment kunnen voorstellen. De markt voor biologisch trekt immers aan en vergt betaalbare productie.
In verschillende toonaarden analyseerden we dat de ontwikkeling van de melkveehouderij in Nederland dwingt tot grotere bedrijven en zelfs grote biologische melkveebedrijven.
In een debat vanmiddag in de Eerste Kamer over de nieuwe wetgeving rond de melkveehouderij blijkt die gedachte als reëel naar voren te worden gebracht, meldt melkveehouderijkenner Wiebren van Stralen:
Conclusie debatje Schaap (VVD) en Koffeman (PvdD): schaalvergroting leidt straks ook tot biologische bedrijven met megastallen #eerstekamer
— Wiebren van Stralen (@Wiebren) May 16, 2017
Dick, jouw lijn is helder; daar denken we hetzelfde over. Wat jij denkt dat Wiebren bedoelt te zeggen zou goed kunnen. Wat niet wegneemt dat ik zijn reactie graag lees.
Marc, ik denk dat Wiebren het anders bedoelt. Natuurlijk gebeurt giga, helemaal eens. Mede daarom stelt mega niet zoveel voor.
Maar stel dat je een brouwerij bent gestart middenin Amsterdam, maar je hebt succes en exporteert over de hele wereld en het groeit maar door. Wat doe je dan? Je verhuist naar buiten de stad.
Nederland is een tuinstad. Giga gebeurt ver daarbuiten. Hier moet je wat nieuws verzinnen of het doen met een kostennadeel op die paar plekjes die er geschikt voor zijn en waar je er toch een goed verhaal van kunt maken. Heel luxe varkens houden in de Rotterdamse haven is een goed idee als kringloopmiddel voor de levensmiddelenindustrie aldaar. Zulke dingen bijvoorbeeld.
#5 Wiebren, of ik wat vergeten ben, laat ik aan jou. De wereld waarin we produceren, verwerken, verkopen en consumeren is mega en wordt giga. Dat is een ontwikkeling die zich niet laat tegenhouden. Soort zoekt soort en maat zoekt maat. Tegen die achtergrond is het logisch dat ook de -biologische- land- en tuinbouw mee opschaalt.
We weten die schaalgrootte en professionalisering alleen verrekte slecht als meerwaarde te vermarkten. Goed doen betekent nog niet dat je de credits krijgt. Sterker nog: het wordt de sectoren aangewreven dat ze doorontwikkelen.
Ik zie schaalgrootte tot verdere professionalisering leiden met meer techniek en innovatie. Genoeg boeren en tuinders die daar bewust voor kiezen. Niks mis mee; behalve dan dat ze verbinding met de markt en consument moeten zien te vinden en te houden om over hun professie en innovatie in gesprek te zijn. Dat is goed voor boer en consument.
Ben je niet de helft vergeten Marc vd Lee ? Hoe is het precies beter voor de boer? En voor de consument? Alleen prijs?
Heel vaak is schaakgrootte nu ook synoniem voor 'quick fixes' omdat een probleem op een klein bedrijf gelijk staat aan een ramp op een groot bedrijf in hetzelfde tijdsbestek.
De schaalvergroting leidt automatisch tot verdere professionalisering en dat is goed voor de sector en de consument.