Teneinde de buikmaat van de gemiddelde Amerikaan terug te dringen, moeten horecaformules in de VS verplicht gaan vermelden hoeveel calorieën een gerecht, broodje hamburger, ijsje, biertje of beker Cola bevat. Dat werd onlangs bekend.

Inmiddels weet Reuters te melden dat er een strijd gaande is over de vraag of de lagere consumptie waartoe die maatregel moet gaan leiden als winst of verlies geboekt moet gaan worden.

'Gederfd genot'
De US Food and Drug Administration (FDA) verwacht dat de maatregel in twintig jaar tot een maximaal omzetverlies van € 5,3 miljard kan leiden. Zo rekent tenminste de aanbiedende bedrijfstak. Voor consumenten is echter winst in termen van gezondheid te behalen. Maar welk cijfer kan aan die winst worden gehangen?

Public Health deskundigen waarschuwen voor het boeken van gezondheidswinst in termen van omzetverlies. Voor je het weet, zeggen ze, zullen restaurantketens daar juridisch een case van maken. Het plan van de FDA blijkt immers om de beoogde winst als een omzetverlies te zien en dat boeken als 'gederfd genot'. Foute boel, zeggen de deskundigen.

Genot mogen we elkaar niet zomaar afnemen. De deskundigen zeggen dan ook dat er helemaal niets gederfd of verloren wordt. De gezondheidswinst wordt behaald door mensen die er uit vrije wil voor kiezen om niet te consumeren. Dat is geen gederfd genot, maar juist winst in de vorm van 'herwonnen-baas-in-eigen-buikschap'.

Beloning voor dalende collectieve lasten
Dit gedoe lijkt triviaal en alleen maar amusant. Wie iets dieper kijkt ziet echter dat de non-consumptie die tot een negatieve economische waardecreatie leidt, inzet is van een poging om er positieve waarde aan toe te kennen. Als die trend doorzet moet er iets mee verdiend kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van lagere ziektekostenpremies of belastingen omdat de collectieve lasten er - in ieder geval theoretisch - door dalen.

Fotocredits: Человек в подтяжках на пенке, tilromen
Dit artikel afdrukken