Als mensen in Nederland tuberculose hebben, komt dat meteen breeduit in de media. Van besmettingen met veel andere infectieziekten horen we vrijwel niets. De World Health Organization (WHO) wilt daarom de komende jaren meer aandacht voor 'verwaarloosde tropische infectieziekten', meldt de NOS.

Investeren
In het WHO-rapport dat deze week uitkwam, staat een lijst met 17 verwaarloosde tropische infectieziekten die meer aandacht nodig hebben. De WHO wil dat getroffen landen tot 2030 0,1% van hun uitgaven aan gezondheidszorg extra investeren aan de bestrijding van deze verwaarloosde ziekten. Dat zou meer dan 1,5 miljard mensen ten goede komen.

Dengue - knokkelkoorts in het Nederlands - is een van die verwaarloosde ziekten. Het denguevirus wordt op mensen overgebracht door de Aedes aegypti mug. Milieuveranderingen en urbanisatie zorgen voor een versnelde verspreiding van dengue. De ziekte komt inmiddels in 150 landen voor.

Uitbraken van deze ziekte zijn volgens de WHO gemakkelijk te voorkomen door in de landen van oorsprong geld te steken in de detectie van ervan. Naast dengue staan ook hondsdolheid, lepra en de Afrikaanse slaapziekte op de lijst.

Dirk Engels van de WHO zegt: “Sommige verwaarloosde tropische ziekten zijn strikt genomen niet langer tropisch”. Volgens hem is de verspreiding naar andere gebieden een belangrijke reden om te investeren en de ziekten uit te bannen. Momenteel doen al 74 landen mee aan het bestrijden van de verwaarloosde tropische ziekten. In deze landen is al veel vooruitgang geboekt.

Meer informatie is te vinden in het Third WHO report on neglected tropical diseases.

Fotocredits: Javier Devilman
Dit artikel afdrukken