De onderzoekers vonden 30 jaar nadat zij twee percelen in Frankrijk met speciaal gemarkeerde kunstmest bewerkt hadden dat slechts 61 tot 65% van de stikstof in de kunstmest door de bemeste gewassen opgenomen was. 12 tot 15% zat nog in de grond, en 8 tot 12% was uitgespoeld tot in het grondwater. Op basis van die gegevens berekenen de wetenschappers dat het nog wel 50 jaar kan duren voor alle stikstofsporen uit de percelen verdwenen zijn. Dat meldt Grist.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
het onderzoek gaat door, men wist al wel steeds dat niet de nitraat zelf, maar de derivaten ervan (nitriet e.a.) voor de risicos zorgden, en dat dan vooral voor zuigelingen en enkele andere gevallen, maar ja, wat doe je dan? strenge generieke maatregels zijn het safest (voor de wetgever dan), schaadt het niet, dan baat het .wat zegt het VC tegenwoordig over nitraatgehalte van spinazie voor in babypotjes lourens? daar was men in 1985 uiterst streng in.
Een paar jaar geleden werd nitraat beschouwd als gevaarlijke stof, die liefst zo weinig mogelijk in groente en (drink)water aanwezig moest zijn. Samen met de nadelen van eutrofiëring (i.c. voedselverrijking van water) is dit reden geweest voor de nitraatrichtlijn, en een reeks wetgevingen.
Inmiddels is duidelijk dat de 'heksenjacht' tegen nitraat in voedsel volkomen onterecht is geweest. Sterker nog, nitraatrijke groente beschermt tegen bacteriele voedselvergiftiging.
zie bv:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf75.htm
@ jordi: de toelaatbare norm voor drinkwater/grondwater in Europa is 50 mgr/lt, planten nemen stikstof meestal op als nitraat, maar als het niet direct in eiwit of andere plantaardige substanie wordt omgezet, levert het gevaar/risico, met name in herfstspinazie uit de kas gebeurt dat, het licht is te zwak geworden voor die omzettingen, opname gaat wel gewoon door.
Grondwater ondrinkbaar door nitraat? dat is onzin, overal zit nitraat in groenten en in fruit, daarnaast wordt nitraat gebruikt als conserveringsmiddel. Zonder nitraat en stikstof is leven op de aarde onmogelijk.
Overigens vindt ik dat de onderzoekers wel voortijdig conclusies trekken want je kan niet na dertig jaar meten weten dat de stikstof over 50 jaar de stikstof weg is.
Overigens hebben de wetenschappers geen rekening gehouden dat het grondwater de hele tijd in beweging is.
@ lourens: vooral lachgas en ammoniak, de vluchtige fase dus, die trouwens met de regen mee ook deels weer in de grond terecht komt, samen met de in vele jaren opgeslagen fosfaten (plus nog wat mineralen uit mest) zorgen die ervoor dat biolandbouw in NL maar 20-40% minder opbrengt dan gangbaar, en niet 8o-90% minder. in Afrika en Ecuador ligt dat heel anders, vandaar de woede van Rabbinge en Fresco.