Op basis van bijna 3.000 opnieuw bemonsterde vegetatieplots in gematigde bossen in Europa checkten onderzoekers hoe 266 plantensoorten in de ondergroei hun verspreidingsgebied door de decennia heen hebben verschoven. De oudste metingen dateren uit 1933. In plaats van noordwaarts te migreren in reactie op klimaatverandering, blijkt dat planten veel vaker hun verspreidingsgebied naar het westen of oosten verleggen. Ze schrijven deze verschuivingen nadrukkelijk toe aan stikstofdepositie.
Westwaartse migratie door stikstofdepositie
De studie toont aan dat westwaartse verplaatsingen 2,6 keer vaker voorkomen dan noordwaartse. De hoofdoorzaak is de hoge stikstofneerslag in West-Europa, die planten die goed gedijen in stikstofrijke omgevingen, voornamelijk uit Oost-Europa, in staat stelt zich sneller te verspreiden. Dit verklaart waarom soorten zoals stikstoftolerante planten vaker naar het westen migreren dan naar het noorden, waar ze mogelijk worden beperkt door andere milieufactoren.
Gevolgen voor biodiversiteit
Deze verschuiving heeft belangrijke gevolgen voor de biodiversiteit. Planten die hogere stikstofniveaus kunnen verdragen, verdringen gespecialiseerde soorten die beter gedijen in stikstofarme omgevingen. Dit leidt tot lokale uitstervingen en belemmert de vestiging van nieuwe plantensoorten. Deze stikstoftolerante soorten koloniseren snel gebieden met veel stikstofdepositie, wat resulteert in een verlies aan biodiversiteit in deze regio's.
Complexe interacties
Dit onderzoek toont aan dat de patronen van biodiversiteitsverandering niet uitsluitend door klimaatverandering worden veroorzaakt, maar door een complex samenspel van verschillende milieufactoren. Naast stikstofvervuiling spelen bijvoorbeeld ook veranderingen in de bosbedekking en het herstel van verzurende depositie uit het verleden een rol.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gerard #7 (en anderen), hier is het artikel te lezen:
https://www.science.org/stoken/author-tokens/ST-2175/full
(Google gaf mij die hint)
Het abstract in Science stelt: “Not climate change, but nitrogen-mediated colonization events, possibly facilitated by the recovery from past acidifying deposition, best explain westward movements”.
Het artikel zit achter een betaalmuur. Zonder het te lezen blijven veel vragen open:
- Worstelen de auteurs met het gegeven dat sinds de jaren 80 In W-Europa N- emissie behoorlijk is gedaald?
- Zijn veel planten uit O-Europa inderdaad N-minnend, meer dan de die van W-Europa?
- Welke aspecten van "climate change" zijn in aanmerking genomen? Het klassieke concept is dat in W-Europa we een maritiem klimaat hebben met koele zomers en zachte winters tegenover het landklimaat van O-Europa met hetere zomers en koudere winters. De hete zomers zijn nu ook ons deel geworden. Dit geeft een voordeel aan planten die goed droogte kunnen doorstaan of daarvan snel kunnen herstellen via wortelreserves of veel zaden. Bijvoorbeeld het gras kropaar. Is in het artikel dat specifieke aspect van klimaatverandering in kaart gebracht?
Ik hoop t.z.t. het artikel te lezen.
Frank Eric #5 , die ken ik niet, maar die gele klaverzuring hier zag je vroeger niet en nu heel veel. Ik zie anderen al met azijn of kokend water klooien. Met een krabber bereik je hetzelfde. Met omspitten ben je even van de zaden af en de worteltjes komen dan bovenop te liggen. Deze verdrogen snel en zijn gelukkig vorstgevoelig. In het gras is het echt hopen op een paar strenge natte winters.
#4 Joep, deze wordt bedoeld: Oxalis pes-caprae .
Dat witte klavertje zie ik zelden maar die gele klaverzuring (Oxalis corniculata) die Nico #1 aanhaalt, bezorgt mij hier in Twente heel wat uurtjes om hem rond ons huis enigszins in toom te houden. Uitroeien gaat niet meer. Hij nestelt zich graag in de pollen van andere planten, kieren tussen tegels en in het gras omdat mijn schoffel daar niet komt. Het zaad springt alle kanten uit terwijl ook ondergronds aan uitbreiding wordt gewerkt. Ook kwekers weten er niet van af te komen, ze groeien zelfs in het perkgoed dat ze aanbieden. Staat niet op de lijst van invasieve planten.