In de Ondertussen van donderdag 12 september valt mij op:

- De kranten staan vandaag alweer vol stikstof, platliggende bouwprojecten en ongeldig geworden boerenvergunningen. De politiek dreigt erin te stikken. Niets kan of mag. Kamerlid De Groot wilde de veestapel halveren en blies er ongemerkt de rust in de coalitie van Rutte III mee op. Dat was niet chic, vond iedereen want het 'denkproces is nog volop gaande'. Boeren en werkgeversorganisatie VNO-NCW stelden voor wat natuurgebieden van de kaart te vegen, dan kun je er minder schade aan doen en verdwijnt het probleem. Kan niet, zegt de verantwoordelijke minister vandaag. Gelijk oversteken dan maar, zeggen nu de boeren volgens Boerderij. Maar dan moet er dus ook wat minder gebouwd en gevlogen worden. Ga dat Nederland maar vertellen. Zou Rutte III straks stikken in stikstof?

- Waar kwamen de eerste mensen op het idee om de moedermelk van een koe (of geit of schaap) als voeding voor grote mensen te gaan gebruiken? We weten het nu, schrijft Scientias. Het waren Britten, althans mensen die zo'n 6.000 jaar geleden in het zuiden van Engeland leefden. Dat weten we dankzij hun 'tandartsgegevens': er blijkt plaque op hun tanden te zitten die alleen maar afkomstig kan zijn van melkeiwit.

- Alles wordt elektrisch, zelfs het vliegtuig naar New York. Daar dromen duurzaamheidsgoeroes van. Flauwekul, schrijft vandaag de NOS op gezag van luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. Weet je hoeveel accugewicht je nodig hebt om 1 lullige kilo kerosine te vervangen? Doe je stoelriemen maar vast: een tank met één kilo kerosine staat gelijk aan vijftig kilo aan accu's. Misschien lukt het nog net naar Londen, maar dacht je nou echt dat zo'n elektrische baksteen naar New York überhaupt nog van de grond komt zonder een flinke stoot aardolie?

Eten moet duurder worden, zei de Nederlandse minister van Landbouw. Ze kreeg een storm van kritiek over zich heen, die vandaag vanuit Vlaanderen nog eens wordt bevestigd. Bijna zeventig procent van de Vlamingen probeert gezonder te eten en een kleine 60 procent probeert zich er serieus aan te houden. Maar dat lukt alleen als betaalbaarder wordt, schrijft Knack. Het blad publiceerde de resultaten van een voedingsenquête van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de evenknie van ons Voedingscentrum.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken