Deze analyse spoort met gedachten die eerder op Foodlog naar buiten kwamen. In de uitzending zegt Christine Haigh van de World Development Movement, een in het Verenigd Koninkrijk gebaseerde NGO, dat grootschalige voedselspeculatie door met name de Britse bank Barclays verantwoordelijk is voor de snel stijgende voedselprijzen.

Haigh krijgt van interviewer Teymoor Nabili veel ruimte om haar punt te maken. De verklaringen van de beide kenners van financiële markten klinken overtuigender dan Haigh's beroep op "bijna alle analisten" die het erover eens zouden zijn dat speculatie een verhogend effect heeft op de voedselprijzen. Inflatie als het gevolg van het bijdrukken van geld door overheden in reactie op de economische crisis in combinatie met het wegzakken van andere waarden als aantrekkelijke beleggingsdoelen zijn plausibele verklaringen. Voedsel wordt schaars en andere assets verliezen als gevolg van economisch onzekerheid versneld hun waarde. Daarom zou voedsel zo in belangstelling staan en snel in waarde stijgen. Volgens Schiff en Satchu is er sprake van een vlucht in voedsel bij een te ruime hoeveelheid in omloop zijnd geld.

Aangezien de economische crisis aanhoudt en centrale banken genegen zijn de koopkracht te ondersteunen door de geldpersen aan te zetten, is het niet ondenkbaar dat de gesignaleerde trend verder doorzet.

De uitzending is hier te bekijken:Fotocredits: World Development Movement
Dit artikel afdrukken